Contact
Mijn UnitedConsumers

Eigen risico autoverzekering

Bij een autoverzekering hoort meestal een eigen risico. Dit betekent dat u bij schade een vast deel van de kosten zelf betaalt. U leest hier hoe de autoverzekering met eigen risico werkt.

eigen risico autoverzekering

Direct naar...

> Wat is eigen risico autoverzekering?
> Wanneer betaalt u eigen risico?
> Verhoogd eigen risico bij een autoverzekering
> Eigen risico van uw autoverzekering kiezen


 

Wat is het eigen risico bij een autoverzekering?

Het eigen risico is het bedrag dat u zelf betaalt bij schade. Rijdt u drie schades in een jaar? Dan moet u ook drie keer het eigen risico betalen. Het eigen risico van uw autoverzekering betaalt u namelijk per schade. Bovendien verschilt de hoogte van het eigen risico per autoverzekering. Het eigen risico hangt onder andere af van:

  • Beveiliging van uw auto: als uw auto goed beveiligd is, kan een lager eigen risico gelden.
  • De waarde van uw auto: heeft u een dure auto? Dan kan de verzekeraar een hoger eigen risico vragen.
  • Het reparatiebedrijf: als het reparatiebedrijf niet samenwerkt met uw verzekeraar, geldt een hoger eigen risico.
  • De schadeoorzaak: per soort schadeclaim is een bedrag van het eigen risico vastgesteld door uw autoverzekeraar.
  • Uw leeftijd: jongeren en senioren hebben een groter risico op het rijden van schade. Zij hebben daardoor een autoverzekering met een hoger eigen risico.

 

Wanneer betaalt u het eigen risico van uw autoverzekering?

Het eigen risico van uw autoverzekering geldt voor schades aan uw eigen auto, zoals schades die onder de WA beperkt casco en WA casco (all risk) vallen. Schades die u veroorzaakt bij een ander en die vallen onder de WA verzekering, kennen geen eigen risico. Bekijk hieronder bij welke schades u het eigen risico van uw autoverzekering moet betalen:

  WA verzekering WA beperkt casco WA casco (all risk)
Schade aan anderen
 
 
 
Schade door eigen schuld
 
 
 
Vandalisme
 
 
 
Joyriding
 
 
 
Brand
 
 
 
Diefstal en inbraak
 
 
 
Ruitschade
 
 
 
Botsing met loslopende dieren
 
 
 
Natuurschade (storm e.d.)
 
 
 

Goed om te weten: heeft u schade door de schuld van een ander? Dan kunnen de kosten worden verhaald op de tegenpartij en betaalt u géén eigen risico. Lees hoe u deze schade op de tegenpartij kunt verhalen.


 

Voorbeeld eigen risico en schade claimen

Het is slim om vooraf te bekijken of het claimen van een schade zin heeft. Is het schadebedrag namelijk kleiner dan het eigen risico van uw autoverzekering? Dan heeft claimen niet zo veel zin. Wij leggen u in twee voorbeelden uit wanneer de schade te claimen zin heeft:

Voorbeeld 1: eigen risico bij een lage schadeclaim

Stel, u heeft een WA casco autoverzekering met een eigen risico van € 150,-. U botst tegen een lantaarnpaal en de schade hiervan kost zo'n € 95,-. In dit geval hoeft uw verzekeraar niets te vergoeden. Het eigen risico is namelijk hoger dan het totale schadebedrag. U kunt overwegen om de schade niet te claimen.

 

Voorbeeld 2: eigen risico bij een hoge schadeclaim

Stel, u heeft een WA casco autoverzekering met eigen risico van € 300,- en u heeft een botsing gehad met een loslopend dier. Het gevolg: € 2.300,- schade. In deze situatie kan het wel slim zijn om de schade te claimen. Van uw verzekeraar krijgt u dan € 2.000,- vergoed.


 

Eigen risico van uw autoverzekering kiezen

Wist u dat u bij het kiezen van een autoverzekering kunt letten op het eigen risico? Bij ons kiest u uit autoverzekeringen met een eigen risico van € 0,- tot € 500,-. Bovendien ontvangt u minimaal 5% korting op uw autopremie. Zo houdt u meer over voor een leuker leven. Vergelijk uw autoverzekering en start direct met besparen!

Vergelijk mijn autoverzekering
 vink Vergelijk binnen 2 minuten


Gecontroleerd door onze specialist Jorg van Rijn

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Jorg van Rijn, specialist op het gebied van autoverzekeringen. Jorg is sinds 2011 werkzaam bij UnitedConsumers.

| Laatst gecontroleerd op: 22-6-2023 |

jorg expert autoverzekeringen


 

Heeft u een vraag, opmerking of advies nodig over het eigen risico van uw autoverzekering?

Wij helpen u graag!