Contact
Mijn UnitedConsumers

Stormschade aan uw auto: wat nu?

Stormschade aan uw auto is natuurlijk hartstikke vervelend, maar wellicht krijgt u deze schade vergoed. Wat kunt u doen als u stormschade aan uw auto heeft? Wij vertellen u alles over stormschade en uw autoverzekering!

Stormschade banner


 

Wat is stormschade?

De meeste verzekeraars spreken van een storm als windkracht 7 op de schaal van Beaufort wordt bereikt. Maar, wat valt onder stormschade? Er zijn veel verschillende soorten stormschade aan uw auto, zoals:

 • Een schutting of hekwerk raakt uw auto.
 • Een rondvliegende dakpan die op uw auto belandt.
 • Losvliegende voorwerpen die op uw auto belanden.
 • Een lantaarnpaal of verkeersbord is op uw auto gevallen.
 • Een afgebroken tak of omgewaaide boom die op uw auto valt.

Let op! Houd er rekening mee dat schade die u zelf aan uw auto veroorzaakt gedurende een storm, niet onder stormschade valt.


 

Stormschade aan auto door derden

Is de dakpan van de buurman op uw auto gevallen gedurende een storm? Dan kunt u proberen om de buurman aansprakelijk te stellen voor de stormschade aan uw auto. Mogelijk dat de stormschade onder zijn of haar aansprakelijkheidsverzekering (AVP) valt. U kunt derden enkel aansprakelijk stellen op het moment dat deze nalatig zijn geweest. Meestal beroept de tegenpartij zich in dit soort situaties op overmacht, waardoor de schade niet wordt vergoed.


 

Schade aan auto door storm: ben ik hiervoor verzekerd?

Bij schade aan uw auto door storm wilt u weten of u hiervoor verzekerd bent. Afhankelijk van uw (type) autoverzekering wordt stormschade wel of niet vergoed:

WA verzekering

Met een WA verzekering is de auto niet verzekerd tegen stormschade. Bij een WA verzekering wordt namelijk alleen de schade vergoed die u met uw eigen auto veroorzaakt heeft aan een persoon of andermans spullen. Schade aan uw eigen auto, dus ook stormschade, valt niet onder de dekking.

WA Beperkt Casco

Met een WA Beperkt Casco verzekering is de auto verzekerd tegen natuurrampen, dus ook tegen stormschade aan uw auto. 

WA Casco (All Risk)

Met een WA Casco (All Risk) verzekering is de auto verzekerd tegen natuurrampen, dus ook tegen stormschade aan uw auto. 


 

Wat moet ik doen bij stormschade aan de auto?

Heeft u schade aan uw auto door een storm? Volg dan de volgende stappen om uw schadeclaim correct in te dienen:

 • Stap 1: Maak foto's van de schade.
 • Stap 2: Noteer de datum en het tijdstip van de schade.
 • Stap 3: Meld de schade en dien het schadeformulier, inclusief foto's, in bij uw verzekeraar of tussenpersoon.

Bij stormschade is er geen tegenpartij, maar toch dient u een eenzijdig ingevuld schadeformulier op te sturen naar uw verzekeraar of tussenpersoon. Heeft u het schadeformulier ingediend? Dan controleert de verzekeraar bij elke stormschadeclaim of er in Nederland daadwerkelijk sprake was van een storm. Pas bij windkracht 7 of hoger wordt schade aan uw auto vergoed.


 

Stormschade en eigen risico

Heeft u stormschade aan uw auto? Dan wilt u deze natuurlijk laten repareren. Bij het claimen van stormschade wordt door de meeste verzekeraars wel een eigen risico gerekend. Dit eigen risico wordt verrekend bij het uitbetalen van de schadevergoeding. Of u een eigen risico heeft, is afhankelijk van de door u gekozen autoverzekering. Raadpleeg uw polisblad voor de voorwaarden.

Om de kosten zo laag mogelijk te houden, dient de reparatie in de meeste gevallen uitgevoerd te worden door een aangesloten schadeherstelbedrijf. Gaat u naar een ander herstelbedrijf? Dan wordt er mogelijk een hoger eigen risico in rekening gebracht. De voorwaarden hiervan verschillen per autoverzekering en verzekeraar. Ook hiervoor raadpleegt u uw polisblad. 


 

Schadevrije jaren na stormschade

Een schadeclaim voor stormschade heeft geen gevolgen voor uw schadevrije jaren. U daalt dus niet op de bonus-malusladder en betaalt geen extra premie na het claimen van stormschade. Dit geldt eigenlijk voor iedere schade die onder Beperkt Casco valt.

Valt de schade niet onder stormschade? Dan kunt u kijken of u de schade kunt claimen op uw WA casco (all risk) verzekering. Wanneer u een schade claimt dat onder uw all risk dekking valt, dan is een terugval in schadevrije jaren vaak onvermijdelijk. Bespreek daarom goed van tevoren uw opties met uw autoverzekeraar.  


 

Stormschade auto beperken tips

Stormschade is vaak onvermijdelijk, maar u kunt wel het risico op stormschade beperken. Wij geven u tips om stormschade zoveel mogelijk te voorkomen:

 • Vermijd het rijden met een aanhanger gedurende een storm.
 • Ga alleen de weg op tijdens een storm als het echt niet anders kan.
 • Houd uw handen goed aan het stuur, zodat u niet verrast wordt door harde wind.
 • Parkeer uw auto (indien mogelijk) niet onder een boom als er storm verwacht wordt.
 • Houd de autodeur goed vast wanneer u uitstapt. Zo vermijdt u dat u - door een windhoos - de geparkeerde auto naast u raakt. 

Ook interessant voor u
 

Autobrand

Autobrand: hoe zit het met de autoverzekering?

> Lees meer

 

Blikschade

Hoe zit het met blikschade en uw autoverzekering?

> Lees meer

 

Schade verhalen

Schade verhalen op de tegenpartij: dat doet u zo!

> Lees meer

 

Autoschade homepage