Contact
Mijn UnitedConsumers

Overstappen energie: van energieleverancier overstappen

Overstappen van energieleverancier is eenvoudig en voordelig. Door over te stappen naar een nieuwe energieleverancier, kunt u makkelijk besparen op uw energiekosten. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!

Ik wil overstappen van energie

overstappen energie

Overstappen van energieleverancier in 5 stappen

Wilt u overstappen van energie? Wij helpen u een handje. Met deze 5 stappen kunt u eenvoudig overstappen van energieleverancier: 

vul uw persoonlijke gegevens in

Stap 1: Vul uw persoonlijke gegevens in

De overstap begint bij het berekenen van uw energietarieven. Vul uw postcode in en uw jaarlijks energieverbruik. Weet u uw energieverbruik niet? Dan kunnen wij dit voor u inschatten op basis van uw woonsituatie. 

kies uw stroomtarief

Stap 2: Kies uw stroomtarief

Wilt u een enkel- of een dubbeltarief? Als u een dubbele of slimme meter heeft, kunt u kiezen voor een dubbeltarief. In daluren betaalt u dan een lager tarief en in piekuren een hoger tarief. Bij een enkeltarief betaalt u altijd hetzelfde tarief.

ontvang persoonlijk aanbod energie overstappen

Stap 3: Ontvang uw persoonlijk aanbod

Wij berekenen voor u de voordeligste energietarieven. U ontvangt direct uw persoonlijk aanbod. Zo weet u zeker dat u de beste energietarieven krijgt. 

acceptatie overstappen autoverzekering

Stap 4: Meld u aan voor goedkope energie

Selecteer de gewenste ingangsdatum. Als u zichzelf aanmeldt, krijgt u een e-mail met de bevestiging en uw leveringsovereenkomst. Is er sprake van een verhuizing of een spoedaanvraag? Neem dan contact op met onze klantenservice. 

overstappen energie

Stap 5: Overstappen van energie

Wij zeggen uw oude energiecontract voor u op. Makkelijk, toch? Het overstappen van energie is gelukt. Vanaf de afgesproken datum krijgt u energie van ons geleverd.


Overstappen energie

via UnitedConsumers

Kies voor 1 jaar lang zekerheid met vaste tarieven onder het prijsplafond. Bereken uw voordeel en start direct met besparen!

 • 100% Nederlandse groene stroom
 • Ontvang € 200,00 extra korting
 • Wij regelen gratis en eenvoudig uw overstap
   

Energie overstappen


Postcode
Huisnr.
 

Wat is overstappen van energieleverancier?

Overstappen van energieleverancier betekent het afsluiten van een nieuw energiecontract bij een andere leverancier dan uw huidige. Uw nieuwe energieleverancier zegt daarbij uw huidige contract automatisch voor u op. Blijkt bij het vergelijken dat u bij een andere leverancier goedkoper uit bent? Dan loont het om over te stappen!

> Gas en stroom overstappen


Wanneer kan ik overstappen van energie?

Overstappen van energie kan in principe wanneer u wilt. Maar er zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Ten eerste maakt het uit wat voor soort energiecontract u heeft:

 • Energiecontract: onbepaalde tijd.
  Met een energiecontract voor onbepaalde tijd kunt u op elk gewenst moment overstappen naar een nieuwe energieleverancier. Houd hierbij wel rekening met de wettelijke opzegtermijn van 30 dagen.
   
 • Energiecontract: bepaalde tijd.
  Met een energiecontract voor bepaalde tijd (bijvoorbeeld 1 of 3 jaar) kunt u overstappen naar een nieuwe energieleverancier, wanneer de einddatum van uw huidige contract in zicht is. U kunt dit energiecontract binnen 6 tot 8 weken voor het einde opzeggen, zonder dat u hier een opzegboete voor moet betalen. 

dirk expert energie

bespaartip zorgverzekering Goed om te weten

"Voor de hoogte van de opzegboete gelden per 1 juni 2023 nieuwe regels, voor alle contracten die na deze datum zijn afgesloten. De boete is nu niet langer een vast bedrag, maar afhankelijk van uw verbruik, uw tarieven en de marktprijs."

Dirk Mutsaers - Expert energie


Overstappen energie met voordelige tarieven

Wilt u overstappen van energieleverancier én besparen op uw vaste lasten? Dan is een overstap naar UnitedConsumers een uitstekende keuze! Bij ons profiteert u altijd van voordelige energietarieven. Met overstappen naar energie van UnitedConsumers krijgt u een jaar lang vaste, lage tarieven onder het prijsplafond in 2023. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!

Overstappen van energie


Veelgestelde vragen over overstappen energie

Het meest voordelige moment om over te stappen van energie is net na de zomermaanden. In de zomer heeft u waarschijnlijk meer betaald dan verbruikt, dus is de kans groot dat u nog geld ontvangt van uw oude energieleverancier. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!


 

Overstappen energie grafiek

 

Uw maandbedrag wordt berekend op basis van uw gemiddelde jaarverbruik. In de wintermaanden verbruikt u vaak meer energie dan waar u per maand voor betaalt. In de zomermaanden verbruikt u vaak een stuk minder, maar blijft u evenveel betalen als in de wintermaanden.

Met de zomermaanden trekt u daarom als het ware het hoge verbruik van de winter weer recht. Overstappen van energie net na de wintermaanden is daarom niet voordelig. U heeft dan nog niet de kans gehad om uw verbruik recht te trekken in de zomermaanden, dus is de kans groot dat u moet bijbetalen.

Overstappen van energie is heel eenvoudig. Er zijn een aantal dingen waar u op moet letten, zoals de energieprijs en uw opzegtermijn. Hieronder leest u welke drie zaken van belang zijn bij het overstappen van energieleverancier.

1. Energieprijs

Allereerst is uiteraard de prijs van belang. Wat u gaat betalen hangt onder andere af van uw postcode en energieverbruik. U kunt online gemakkelijk uitrekenen hoeveel u maandelijks gaat betalen voor uw nieuwe energiecontract.

> Bereken mijn besparing

2. Opzegtermijn

Bent u nog nooit overgestapt van energieleverancier? Dan heeft u waarschijnlijk een contract voor onbepaalde tijd. Dit contract kunt u altijd opzeggen, met een opzegtermijn van een maand. Er zijn ook energiecontracten met een bepaalde tijd. Wanneer u zo’n contract vroegtijdig opzegt, krijgt u een opzegboete. Goed om te weten: een opzegboete wordt door ons niet vergoed.

3. Bedenktijd

Bij het afsluiten van een energiecontract heeft u altijd recht op een bedenktijd van 14 dagen. Wilt u het contract ongedaan maken, dan kunt u dit in deze 14 dagen doen.

 

Het kan zijn dat uw huidige energieleverancier een opzegboete in rekening brengt voor uw overstap naar energie van UnitedConsumers. Deze berekent uw energieleverancier aan de hand van uw energietarieven, de markttarieven en uw jaarverbruik. Goed om te weten: een eventuele opzegboete wordt niet door ons vergoed.

Nee, u komt bij het overstappen van energieleverancier nooit zonder gas en stroom te zitten. Na uw aanmelding regelt uw nieuwe energieleverancier dat de overstap vlekkeloos verloopt. Deze zegt uw vorige energiecontract voor u op en levert vanaf de afgesproken datum uw nieuwe energie.

Dat verschilt per energieleverancier. Leveranciers betalen de loyaliteitsbonus meestal na afloop van uw energiecontract. Als u tussentijds wilt overstappen van energie, is het slim om de voorwaarden van uw contract te bekijken. Bij sommige leveranciers krijgt u een deel van de bonus en bij andere krijgt u geen bonus.

Wanneer u stadsverwarming heeft, dan kunt u niet van leverancier veranderen, omdat dezelfde leverancier meerdere woningen van warm water voorziet. Overstappen is dus niet mogelijk.

Als u uw woning huurt en het maandbedrag inclusief energie is, staat het energiecontract op naam van de eigenaar van de woning. Natuurlijk staat het u vrij om de eigenaar op goedkopere gas- en elektriciteitsmaatschappijen te wijzen, maar u kunt niet zelf overstappen van energieleverancier.

> Ik heb een andere vraag