Contact
Mijn UnitedConsumers

Wat te doen bij vandalisme aan de auto?

Vandalisme aan de auto komt in alle vormen voor: van krassen in de lak tot lek gestoken banden. Wat moet u doen als u autoschade heeft door vandalisme? En wordt vandalisme vergoed door uw autoverzekering? Wij vertellen u meer.

vandalisme banner


 

Ik heb schade aan de auto door vandalisme, wat nu?

Schade aan de auto is erg vervelend, en zeker als de autoschade door vandalisme komt. Als iemand opzettelijk uw auto heeft bekrast of de spiegel eraf heeft geschopt, heeft u daar totaal geen invloed op. Bovendien weet u vaak niet wie de dader is. Daardoor is het lastig om schade op de dader te verhalen.

Aangifte vandalisme auto

Heeft u schade aan de auto door vandalisme ontdekt? Doe dan zo snel mogelijk aangifte bij de politie. Aangifte voor vandalisme aan uw auto kunt u zowel online als telefonisch doen via 0900 - 8844. Het is belangrijk om aangifte van vandalisme aan uw auto te doen zodat de politie de daders kan opsporen. Zo kunt u de opgelopen autoschade door vandalisme verhalen op de dader(s).


 

Autoverzekering en vandalisme

Vandalisme is een breed begrip. Het kan bijvoorbeeld een kleine kras op de lak van uw auto zijn of uw auto kan compleet vernield zijn en total loss worden verklaard. Bij alle soorten vandalisme is het slim om direct contact op te nemen met de verzekeraar. Bovendien kan het verstandig zijn om de polisvoorwaarden van uw autoverzekering omtrent vandalisme te bekijken. Vandalisme aan uw auto is namelijk niet altijd verzekerd.

Wordt vandalisme vergoed?

Of vandalisme wordt vergoed, is afhankelijk van de dekking van uw autoverzekering. Bent u bijvoorbeeld WA verzekerd? Dan bent u alleen verzekerd voor schades aan anderen. Wij zetten voor u op een rijtje of en wanneer vandalisme wordt vergoed:

Dekking Wordt vandalisme vergoed? Voorwaarden vandalisme auto verzekerd
WA verzekering Nee Vandalisme wordt niet vergoed als u een WA verzekering heeft.
WA beperkt casco Ja (onder voorwaarden) Vandalisme wordt vergoed, als:
  • U ruitschade heeft.
  • Er joyriding met uw auto heeft plaatsgevonden.
  • U schade aan uw auto heeft wegens inbraak of poging tot inbraak.
  • Vandalisme heeft plaatsgevonden doordat er rellen zijn uitgebroken.
WA casco (all risk) Ja Alle soorten vandalisme worden vergoed als u een all risk autoverzekering heeft.

 

Vandalisme en schadevrije jaren

Als u autoschade door vandalisme claimt op uw autoverzekering, gaat dit bijna altijd ten koste van uw schadevrije jaren en uw opgebouwde no-claim korting. Daarom kan het verstandig zijn om kleine schades door vandalisme zelf te betalen. Zo voorkomt u een hogere autopremie.


Ook interessant voor u
 

ruitschade

Ik heb ruitschade, wat moet ik doen?

> Lees meer

 

Total loss

Uw auto is total loss: hoe zit dat precies?

> Lees meer

 

autobrand

Auto in brand gestoken: zo zit het met uw verzekering

> Lees meer

 

Autoschade homepage