Contact
Mijn UnitedConsumers

Autodiefstal: mijn auto is gestolen, wat nu?

Is uw auto gestolen? Helaas komt autodiefstal veel voor, want auto’s zijn voor criminelen erg aantrekkelijk om te stelen. Auto gestolen, wat nu? Als slachtoffer van autodiefstal is het fijn om te weten wat u moet doen. Wij helpen u en geven u tips!

Auto gestolen

 

Auto gestolen? Doe direct aangifte!

Bij een autodiefstal is het belangrijk om zo snel mogelijk aangifte doet. Dit doet u bij de politie via het Aangifteloket Gestolen Voertuigen. U kunt dit loket van maandag tot zondag tussen 07.00 en 17.00 uur bereiken via 088 – 00 87 444. Voor aangifte van een gestolen auto heeft u de volgende gegevens nodig:

Ook kunt u telefonisch aangifte doen bij het gezamenlijk Aangifteproces Gestolen Voertuigen (AVG) van politie en verzekeraars. Zij zijn iedere dag bereikbaar van 07.00 tot 23.00 via 055 - 741 00 01 (optie 2). Door naar dit nummer te bellen, staat uw voertuig binnen 2 uur - zowel nationaal als internationaal - gesignaleerd als gestolen. Voor meer informatie raadpleegt u de website van het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit


 

Auto gestolen en uw autoverzekering

De volgende partij die u op de hoogte stelt is uw autoverzekeraar - ongeacht of u voor diefstal verzekerd bent of niet. Of autodiefstal (of schade door inbraak) wordt vergoed ligt aan het type autoverzekering dat u heeft gekozen. In onderstaande tabel kunt u zien of u met uw autoverzekering verzekerd bent voor autodiefstal.

Soort diefstal WA WA beperkt casco  WA casco (all risk)
Diefstal auto
 
 
 
Diefstal fabriek-ingebouwde accessoires
 
 
 

Autodiefstal melden bij uw verzekeraar 

Meld autodiefstal altijd bij uw autoverzekering. Zij schorten, ongeacht de dekking, uw autoverzekering op. Is uw auto gebruikt voor joyriding? Meld dit ook direct bij uw verzekeraar. Dekt uw autoverzekering (de schade veroorzaakt door) autodiefstal? Vul dan het schadeformulier in en stuur dit, inclusief een bewijs van de aangiftenaar de verzekeraar.

Bent u bij UnitedConsumers verzekerd? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Contact opnemen


 

Uitbetaling verzekering na diefstal

Met een WA beperkt casco of WA casco verzekering krijgt u een vergoeding als uw auto gestolen is. Deze uitkering heeft geen invloed op uw no-claimkorting.

Bent u de eerste eigenaar van het voertuig? Dan kan het verstandig zijn om een nieuwwaarderegeling te treffen met uw verzekeraar. Met deze regeling krijgt u de nieuwwaarde vergoed als uw auto gestolen of total loss is.

Autodiefstal: eisen verzekeraar

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding voor diefstal, is het belangrijk dat u kunt aantonen dat uw auto goed beveiligd was. Uw verzekeraar stelt daarom vaak eisen aan het alarmsysteem van uw auto. Vooral als het gaat om speciale en/of gloednieuwe auto’s. Als uw auto gestolen is, dient u het CCV certificaat (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid) van de auto te laten zien.


 

Autodiefstal: recht op vervangend vervoer?

Met een WA verzekering heeft u geen recht op vervangend vervoer na autodiefstal. Met een WA beperkt casco of WA casco (all risk) verzekering krijgt u vaak een dagvergoeding voor vervangend vervoer als uw auto gestolen is. Deze vergoeding ligt meestal rond de € 12,50 per dag, en geldt voor maximaal 30 dagen. 

Bekijk uw polisvoorwaarden voor meer informatie of neem contact met ons op. De voorwaarden verschillen namelijk per polis en verzekeraar.


 

Gestolen auto teruggevonden

Soms komt het voor dat uw gestolen auto weer teruggevonden wordt. De ene keer zeer snel en in goede staat, en soms pas na en langere tijd - vaak inclusief krassen en deuken. Als de auto wordt teruggevonden activeert u de autoverzekering weer door contact op te nemen met uw verzekeraar. De politie zorgt ervoor dat het kenteken wordt verwijderd uit het register met gestolen voertuigen.

Tip! Via onze gratis kentekencheck kunt u kijken of de status van uw auto al is gecorrigeerd. 


 

Diefstal uit auto

Dieven zijn soms niet uit op de auto zelf, maar op de spullen in de auto. Zijn er waardevolle spullen uit uw auto gestolen? Deze schade valt niet onder uw autoverzekering, maar onder uw inboedelverzekering. De maximale vergoeding vanuit uw inboedelverzekering vindt u terug in uw polisvoorwaarden.

Gestolen accessoires vallen onder uw autoverzekering als ze al in de fabriek ingebouwd zijn door de autofabrikant. Zijn ze later ingebouwd? Dan kunt u de onderdelen extra verzekeren met een aanvullende accessoireverzekeringLagen de spullen in het zicht en/of was de auto niet op slot? Dan heeft u helaas geen recht op een vergoeding.


 

Sleutel auto gestolen

Als uw auto is gestolen, dient u 2 autosleutels te overleggen om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Echter kan het ook zo zijn dat uw autosleutels zijn gestolen.

Autosleutel gestolen vergoeding

Vanuit de WA verzekering krijgt u geen vergoeding als uw autosleutel is gestolen. Met een WA beperkt casco en WA casco (all risk) verzekering lopen de vergoedingen uiteen van 50% tot een volledige vergoeding voor vervanging van autosleutels of uw sloten. 

Echter verschilt het per verzekeraar hoe hiermee wordt omgegaan én of dit vergoed wordt. Bekijk hiervoor uw polisvoorwaarden of neem contact op met uw autoverzekeraar.


 

Autodiefstal voorkomen tips

Autodiefstal helemaal uitsluiten kan natuurlijk niet, maar er zijn wel wat manieren om te voorkomen dat uw auto wordt gestolen. Maak het dieven dus niet te makkelijk! Wij geven u tips:

  • Gebruik het stuurslot: vrijwel iedere auto heeft een ingebouwd stuurslot. Zodra u uw sleutel uit het contact haalt, draait u het stuur een fractie en zit het stuur op slot. 
  • Koop een sleutelhoesje: als u een keyless entrysysteem heeft, doet u er goed aan de autosleutel zo ver weg mogelijk van de auto te leggen (minstens 6 meter). Ook kunt u een sleutelhoesje aanschaffen, die het signaal van de sleutel blokkeert.
  • Parkeer op een veilige plek: u kunt uw auto het beste op een drukke, verlichte plek parkeren. Vermijd donkere, verlaten steegjes en parkeerplaatsen. Laat tevens geen waardevolle spullen achter in uw auto. 
  • Installeer een alarmsysteem: nieuwe auto's zijn vaak standaard voorzien van alarmsysteem 1 met een startonderbreker. Maar als u investeert in een hoger alarmsysteem (met een officieel CCV certificaat), bijvoorbeeld met sirenes en knipperlichten, dan is uw auto beter beveiligd tegen diefstal.
  • Investeer in een GPS tracker: u kunt een GPS tracker aanschaffen, waardoor u via een app precies kunt u zien waar uw auto is. Plaats de tracker op een niet-zichtbare plek en vind binnen no-time uw auto terug.  
  • Plaats een pedaalslot in de auto: in plaats van een stuurslot, kunt u ook autodiefstal voorkomen door een pedaalslot installeren. Een pedaalslot is vaak enkel geschikt voor handgeschakelde auto's.

Ook interessant voor u
 

Aangifte doen

Aangifte doen naar aanleiding van een schade

> Lees meer

 

Economisch total loss

Economisch total loss: dit is wat u moet weten

> Lees meer

 

Waarborgfonds autoverkeer

Waarborgfonds Motorverkeer: schade claimen

> Lees meer

 

Autoschade homepage