Contact
Mijn UnitedConsumers

Ik heb een aanrijding met een dier gehad, wat nu?

Dieren kunnen zomaar de weg oversteken. Zeker als u regelmatig op een bosweg rijdt. Wat te doen als u een dier heeft aangereden? U leest hier wat u kunt doen bij een aanrijding met een dier en hoe het zit met uw autoverzekering.

dier aangereden, wat nu?


 

Dier aangereden melden

Als u een dier heeft aangereden, is het belangrijk dat u dit meldt bij de juiste instantie. Wij vertellen u hoe u een aangereden dier kunt melden en wie u moet bellen in de volgende situaties:

Aanrijding met wild dier

Heeft u een wild dier aangereden? Dan bent u verplicht om de politie te bellen op 0900 - 8844. De politie schakelt vervolgens de faunabeheerder in om het gewonde dier op te sporen.

Tip: trek een veiligheidshesje aan en wacht op een veilige plek op de politie of faunabeheerder. 

 

Huisdier aangereden: wie bellen?

Heeft u een huisdier of boerderijdier aangereden? Bel in geval van nood de politie op 0900 - 8844. U kunt ook bellen met het landelijk meldpunt voor dieren in nood. Bel hiervoor 144.

Let op: raak het dier niet aan. Het dier kan (door de pijn) onverwachts bijten of krabben.


Goed om te weten: u mag niet doorrijden als u een dier heeft aangereden, want dit is strafbaar. Daarnaast mag u het aangereden wild nooit meenemen.


 

Aanrijding met dier: stappenplan

U bent natuurlijk niet dagelijks betrokken bij een aanrijding; gelukkig maar! Daarom kunnen wij ons goed voorstellen dat u niet precies weet wat u moet doen bij een aanrijding met een dier. Bekijk hieronder ons handig stappenplan als u een dier heeft aangereden:

infographic dier aangereden
 

Dier aangereden verzekering

Heeft u een hert of ander wild dier aangereden? Of uw autoverzekering de schade aan uw auto dekt als u een dier heeft aangereden, hangt af van de dekking van uw autoverzekering. Een aanrijding met een dier heeft geen invloed op uw schadevrije jaren en premie. In de volgende gevallen vergoedt uw verzekering de schade:

  WA verzekering WA beperkt casco WA casco (all risk)
Ree aangereden verzekering kruis vink vink
Ander wild dier aangereden verzekering kruis vink vink
Aanrijding met huisdier verzekering kruis vink vink
Goed om te weten: als u niet kunt bewijzen dat de aanrijding met een dier plaatsvond, kan de verzekeraar de schade mogelijk behandelen als een normale aanrijding. In dat geval verliest u mogelijk schadevrije jaren.

Ook interessant voor u
 

aanrijding

Wat moet ik doen bij een aanrijding?

> Lees meer

 

Total loss

Uw auto is total loss: hoe zit dat precies?

> Lees meer

 

eenzijdige schade

Zo zit het met de vergoeding bij eenzijdige schade

> Lees meer

 

Autoschade homepage