Contact
Mijn UnitedConsumers

Verkeersregels Frankrijk, Duitsland, België, Italië, Spanje en Engeland

De verkeersregels in Frankrijk zijn heel anders dan de verkeersregels in Spanje of de verkeersregels in Duitsland. Het is dan ook een goed idee om van tevoren uit te zoeken wat de verkeersregels zijn van het land waar u naartoe gaat. Maar, wat zijn de verkeersregels van Duitsland, Frankrijk, België of een ander land? Wij zetten ze voor u op een rij!

Verkeersregels butenland

 

Verkeersregels buitenland

De Nederlandse verkeersregels zijn voor iedere bestuurder - als het goed is - wel bekend. Maar gaat u met de auto door Europa rijden? Dan zult u merken dat de verkeersregels in het buitenland net iets anders zijn dan u gewend bent. Het is daarom verstandig dit van tevoren uit te zoeken, zodat u niet plots voor onverwachte boetes komt te staan.

Wist u bijvoorbeeld dat u volgens de verkeersregels in Duitsland, FrankrijkItalië, Engeland, Spanje én België niet tegen de richting in mag parkeren? Dat mag in Nederland vaak wel. In dit artikel bespreken wij nog andere afwijkende verkeersregels in het buitenland.


 
 

Verkeersregels Frankrijk

Frankrijk is het land van de pittoreske straatjes, de baguettes en de wijn. Voor Nederlanders is Frankrijk een populair vakantieland om met de auto naartoe te gaan. Maar voor u vertrekt, is het goed om de afwijkende verkeersregels in Frankrijk door te nemen. Wij zetten de verkeersregels van Frankrijk voor u op een rij:

Verkeersregels Frankrijk alcohol

Volgens de verkeersregels in Frankrijk mag u niet meer dan 0,5 promille in het bloed hebben. Beginnende bestuurders - met een rijbewijs van niet ouder dan 3 jaar - mogen niet meer dan 0,2 promille in het bloed hebben. 

Verkeersregels Frankrijk milieuzone

In sommige delen van Frankrijk is het verplicht om uw auto van een milieusticker of milieuvignet te voorzien. Hiermee toont u aan dat uw auto schoon genoeg is om in een bepaalde regio te rijden. In Parijs bijvoorbeeld is het al jaren verplicht om met een milieusticker te rijden. Uitgebreide informatie over de milieuzones in Frankrijk kunt u vinden op de website van de Franse overheid.

Verkeersregels Frankrijk en apparatuur in de auto

Als bestuurder mag u uiteraard geen telefoon in de hand vasthouden - ook niet als u stilstaat. In Frankrijk mag er zelfs geen apparatuur, zoals een smartphone of tablet, in uw gezichtsveld liggen! U mag middels de carkit handsfree bellen - zonder hoofdtelefoon of oortjes. Maar als u afgeleid bent door het handsfree bellen, kunt u wel een boete krijgen. 

Navigatie is wel toegestaan, maar wordt vaak afgeraden. De telefoon dient hiervoor in een houder worden geplaatst en er mogen geen berichten zoals mail, sms en WhatsApp binnenkomen. Laat de radarverklikker maar thuis, want hier kunt u in Frankrijk een fikse boete voor krijgen. Heeft u een app, zoals Flitsmeister? Verwijder deze dan helemaal van uw telefoon.

Verkeersregels Frankrijk op de weg

Rijden in Frankrijk is voor veel Nederlands prima te doen. Toch wijken er een aantal verkeersregels af. De belangrijkste zijn:

  • In het berggebied heeft stijgend verkeer altijd voorrang op dalend verkeer. 
  • Rijdt u op de ringbaan rond Parijs? Dan moet u voorrang verlenen aan al het van rechts komend verkeer die vanaf een oprit de weg oprijden.
  • In Frankrijk wordt niet met haaientanden aangegeven dat u voorrang moet verlenen, maar met dikke blokken. Voor de dikke blokken ziet u vaak een omgekeerde driehoek met de tekst 'Cédez le passage', Frans voor voorrang verlenen.
  • Als bestuurder dient u altijd in staat te zijn datgene te doen om veilig te kunnen rijden; dit betekent dat u dus geen appel in de hand mag houden of met slippers aan in de auto mag rijden. U kunt hiervoor beboet worden. Wist u dat het in Frankrijk zelfs verboden is voor iedere inzittende van de auto om te roken in het bijzijn van een kind onder de 18 jaar?

 
 

Verkeersregels Duitsland

Duitsland staat bekend op de zogeheten Autobahn. Tot op heden is er geen maximumsnelheid vastgesteld voor de Duitse Autobahn - snelheidsduivels kunnen daarom hun geluk niet op! Er wordt echter wel een richtlijn aangehouden van 130 km/u. Buiten de Autobahn zijn er nog andere verkeersregels in Duitsland waar u rekening mee moet houden, namelijk:

Verkeersregels Duitsland alcohol

Volgens de verkeersregels in Duitsland mogen ervaren bestuurders maximaal 0,5 promille alcohol in het bloed hebben. Beginnende bestuurders van jonger dan 21 jaar mogen helemaal geen alcohol hebben gedronken! Daarnaast is het onder invloed zijn van drugs verboden.

Verkeersregels Duitsland milieuzone

Bovendien geven de verkeersregels in Duitsland u aan dat u in bepaalde steden met een milieusticker moet rijden. Een milieusticker, oftewel een umweltsticker, moet u voordat u naar Duitsland gaat aanvragen. Goed om te weten: het rijden in een milieuzone zonder de juiste sticker kan u een boete van € 100,- opleveren. Bekijk hier een actueel en compleet overzicht van alle milieuzones.

Verkeersregels Duitsland en apparatuur in de auto

De verkeersregels in Duitsland geven ook aan dat u als bestuurder zijnde enkel een telefoon vast mag houden als het voertuig volledig uit - en veilig geparkeerd staat. U mag ook oortjes in hebben, mits deze zacht genoeg staan om omgevingsgeluid te horen. 

Net als de verkeersregels in Frankrijk, is het in Duitsland ook verboden om een radarverklikker in de auto te hebben liggen. Ook een app op de telefoon moet u helemaal verwijderen.

Verkeersregels Duitsland op de weg

Op de weg gelden er een paar afwijkende verkeersregels in Duitsland. Wij zetten de verkeersregels van Duitsland voor u op een rijtje:

  • Ook in Duitsland wordt voorrang niet met haaientanden aangeduid. Als u een dikke onderbroken streep benadert, moet u voorrang verlenen aan de kruisende weg.
  • In het berggebied heeft stijgend verkeerd voorrang op het dalend verkeerd, maar het voertuig dat het makkelijkst uit kan wijken, gaat aan de kant. 
  • Als er een rijstrook sluit, bent u verplicht te ritsen. Te vroeg invoegen of geen ruimte maken kan u een boete opleveren. Bij het naderen van een rotonde mag u geen richting aangeven - enkel bij het verlaten van de rotonde. 
  • Bij een file wordt een Rettungsgasse gevormd; bestuurders links gaan zover mogelijk naar links, en bestuurder rechts gaan zover mogelijk naar rechts. Hulpdiensten gebruiken namelijk geen vluchtstrook, maar gebruiken dus de strook tussen de auto's door - de Rettungsgasse. 
  • In Duitsland kennen ze de zogeheten Halber Tacho verkeersregel. Dit betekent dat de afstand tussen u en de voorligger in meters de helft van uw snelheid is. Rijdt u 100 km/u? Dan moet de afstand dus 50 meter zijn. Houdt u zich hier niet aan? Dan kunt u een fikse boete verwachten.

 
 

Verkeersregels België

België, onze zuiderburen. Het land van de chocolade, kraftbieren en de frieten. Gaat u in België op vakantie, of bent u op doorreis naar Frankrijk of zelfs Spanje? Dan is het aan te raden de verkeersregels in België van tevoren door te nemen.

Verkeersregels België alcohol

Als bestuurder mag u maximaal 0,5 promille alcohol in uw bloed hebben. Drugs in het verkeer is uiteraard verboden. 

Verkeersregels België milieuzone

In België zijn zogeheten lage-emissiezones opgesteld in Brussel, Antwerpen en Gent. U hoeft uw auto niet te voorzien van een milieusticker. Wanneer u een milieuzone inrijdt, wordt u kenteken automatisch gescand. Is uw voertuig niet toegelaten? Dan kunt u een dagpas van €35,- kopen. U kunt dan eenmalig de milieuzone betreden.

Verkeersregels België en apparatuur in de auto

Volgens de verkeersregels in België mogen zowel automobilisten als fietsers geen telefoon in de hand houden. Ook niet als u stilstaat. Handsfree bellen mag wel!

Verkeersregels België op de weg

Er gelden enkele verkeersregels in België waar u extra op moet letten. Wij zetten ze op een rijtje:

  • Eén van de verkeersregels in België is dat het verboden is om de auto warm te laten draaien. Ook als u langdurig stilstaat, is het verboden de motor te laten draaien.
  • De verkeersregels in België omtrent ritsen zijn hetzelfde als in Nederland. U moet tot het einde op uw eigen rijstrook blijven rijden en pas aan het einde ritsen. Doet u dit niet? Dan riskeert u een boete.
  • Bij het inhalen van fietsers en bromfietsers bent u in België verplicht minstens 1,5 meter afstand te houden. Lukt dit niet? Dan moet u achter de andere weggebruiker blijven rijden, tot u wel de ruimte heeft.
  • De bestuurder moet in staat zijn alle nodige rijbewegingen uit te voeren, zonder dat er iets in de weg zit. Zo mag u volgens de verkeersregels in België niet in de auto eten, drinken, roken, make-up aanbrengen of iets uit het dashboardkastje halen.
 

 

Verkeersregels Italië

Italië is een land van diversiteit; u kunt er zowel skiën als heerlijk op zomervakantie. Gaat u op vakantie naar Italië? Dan zijn er enkele verkeersregels in Italië waar u rekening mee dient te houden.

Verkeersregels Italië alcohol

Ervaren bestuurders mogen maximaal 0,5 promille alcohol in het bloed hebben. Beginnende bestuurders (die minder dan 3 jaar een rijbewijs hebben) mogen absoluut geen alcohol drinken. Ook is drugsgebruik streng verboden. 

Verkeersregels Italië milieuzone

Volgens de verkeersregels in Italië is er in een aantal Italiaanse steden een milieuzone ingesteld. Om een dergelijke milieuzone in te rijden, moet u een vergunning hebben. Bent u een toerist in Italië? Vraag dan een tijdelijke vergunning aan.

Verkeersregels Italië en apparatuur in de auto

Zowel fietsers als automobilisten mogen geen telefoon vasthouden. Hansfree bellen is wel toegestaan, maar u mag geen koptelefoon gebruiken. Een headset met één oortje is overigens prima. Het meenemen van een radarverklikker is verboden.

Verkeersregels Italië op de weg

Er zijn een aantal verkeersregels in Italië waar u goed op moet letten. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Binnen de bebouwde kom mag u enkel bij gevaar claxonneren. 
  • Op smalle wegen heeft een zwaar voertuig voorrang op een licht voertuig.
  • Op een kruispunt moeten tegemoetkomende bestuurders - die allebei links afslaan - voor elkaar langsgaan. 
  • In het berggebied heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer. Een postauto heeft overigens altijd voorrang.
  • Rotondes zijn, net als in Nederland, voorzien van voorrangsborden en haaientanden. Bestuurder op de rotonde hebben dus voorrang. Heeft een rotonde geen voorrangsborden? Dan hebben automobilisten van rechts, net als op een kruising, voorrang. 
  • Als u een Italiaanse auto huurt, bent u sinds november 2019 verplicht een kinderzitje met een ingebouwd alarmsysteem in de auto te monteren. Dit alarm gaat af zodra het kind - per ongeluk - in de auto wordt achtergelaten. Roken in de auto met een kind onder de 18 jaar en/of een zwangere vrouw is verboden. Hier worden hoge boetes voor uitgedeeld

 
 

Verkeersregels Spanje

Het land van zon, zee en strand; welke Nederlander wilt hier niet naartoe op vakantie? Heeft u ook zo'n zin in tapas en cervezas in het zonnetje? Lees dan vóór u de auto pakt de belangrijkste verkeersregels in Spanje door. 

Verkeersregels Spanje alcohol

In Spanje mag u niet meer dan 0,5 promille alcohol in uw bloed hebben. Beginnende bestuurders (met een rijbewijs van jonger dan 2 jaar) mogen niet meer dan 0,3 promille in het bloed hebben. Onder invloed zijn van drugs is in Spanje verboden.

Verkeersregels Spanje milieuzone

In Madrid en Barcelona zijn milieuzones. Volgens de verkeersregels in Spanje moet u daarom een milieusticker hebben. Let op: de Spaanse milieusticker is niet te verkrijgen voor buitenlandse voeruigen. U kunt daarom in Spanje ook een Deense, Duitse, Franse of Oostenrijkse milieusticker gebruiken.

Verkeersregels Spanje en apparatuur in de auto

Het vasthouden van uw smartphone is voor zowel automobilisten als fietsers verboden, ook voor het stoplicht en in de file. Handsfree bellen mag wel, maar zonder headset of oortjes. Zelfs gehoorbescherming is in Spanje verboden.

In de auto mogen geen smartphones en tablets in het gezichtsveld liggen van de bestuurder, tenzij het om de navigatie gaat. U dient de navigatie van tevoren in te stellen. Tijdens het rijden is dit verboden.

Verkeersregels Spanje op de weg

In Spanje gelden een aantal andere verkeersregels op de weg. Wij zetten ze voor u op een rijtje:

  • In de file, of bij een spoorweg, mag u de motor na 2 minuten wachten niet meer laten draaien. 
  • Binnen de bebouwde kom mogen bestuurders - vanaf twee wegen in dezelfde richting - zelf kiezen op welke rijstrook ze rijden.
  • In sommige plaatsen is claxonneren verboden. Dit wordt aangegeven met een bord. Hier mag u dus bij gevaar enkel knipperen met uw licht.
  • Bij een aanrijding met een wild dier is de bestuurder verantwoordelijk voor de schade, tenzij de beheerder geen borden ter waarschuwing heeft geplaatst.
  • In Spanje zijn er geen haaientanden om voorrang aan te geven. Bij een kruisende weg wordt met een dikke onderbroken streep aangegeven dat u voorrang moet verlenen. 
  • Buiten de bebouwde kom mag u claxonneren bij het inhalen. Dit wordt voornamelijk gedaan op smalle wegen met veel bochten. Hier is het zelfs verplicht om eventuele tegenliggers te waarschuwen. 
  • In Spanje is bewegingsvrijheid en een vrij gezichtsveld is erg belangrijk. Het is daarom verboden te eten, te drinken, te roken en make-up aan te brengen tijdens het autorijden. Spulletjes in het dashboardkastje kunt u ook beter laten liggen.
  • Het rijden met blote voeten, of het dragen van teenslippers is ook verboden. U mag daarnaast ook geen zwemkleding dragen achter het stuur. Neem daarom voor de zekerheid altijd een strandjurk of een broek en T-shirt mee.

 
 

Verkeersregels Engeland

Engeland is het land waar zelfs de meest ervaren bestuurders het moeilijk hebben; in Engeland moet u namelijk overal links rijden! Dit betekent rechts inhalen, de rotondes gaan met de klok mee en bij een bocht naar links pakt u de binnenste baan. Met welke verkeersregels moet u nog meer rekening mee houden in Engeland? Dat hebben wij voor u uitgezocht:

Verkeersregels Engeland alcohol

In Schotland mag u maximaal 0,5 promille alcohol in het bloed hebben, en in Noord-Ierland en Groot-Brittannië is maximaal 0,8 promille toegestaan. Drugs is streng verboden en wordt beboet, of leidt zelfs tot een gevangenisstraf. 

Verkeersregels Engeland milieuzone

Volgens de verkeersregels in Engeland geldt in Londen een verkeersdrukte zone en een milieuzone. Als u een milieuzone in wilt rijden, moet uw auto aan alle voorwaarden voldoen. Voldoet uw auto niet aan de voorwaarden? Dan kunt u tegen een betaling van £ 12,50 per dag de zone inrijden.

Verkeersregels Engeland en apparatuur in de auto

Handsfree bellen mag, maar uw telefoon vasthouden mag dan weer niet. Ook in Engeland mag apparatuur zoals een smartphone of tablet niet in het gezichtsveld liggen van de bestuurder. Navigatie, mits handsfree, is wel toegestaan. 

Verkeersregels Engeland op de weg

Naast het feit dat iedereen links rijdt, zijn er ook andere regels waar u rekening mee moet houden. Wel zo verstandig om ze vóór uw reis even door te nemen:

  • Rotondes rijden met de klok mee en automobilisten op de rotonde hebben voorrang. Bij het naderen van een rotonde moet u richting aangeven. 
  • De koplampen van uw eigen auto zijn zo ingesteld dat ze de berm aan de rechterkant goed verlichten. Omdat u in Engeland links rijdt, verblindt u hierdoor de tegemoetkomende automobilisten. U moet daarom de koplampen afplakken met een speciale sticker, de zogeheten lichtrichter. 
  • Bestuurders die van links komen, hebben niet direct voorrang. In principe heeft de hoofdweg voorrang, maar ook dit is geen harde regel. Het is dus altijd oppassen geblazen. Kijk daarom goed naar verkeerbordjes of eventueel dubbele onderbroken strepen op de weg. Bij twijfel kunt u beter voorrang geven.
  • Het is in Engeland en Noord-Ierland de bedoeling dat de bestuurder zich kan concentreren op het autorijden. Afleiding moet dus vermeden worden. U kunt in Engeland een boete krijgen voor het luisteren naar harde muziek, kaartlezen, wanneer u discussies voert met passagiers of als u iets eet, drinkt of rookt. 
  • Engeland werkt met mijlen. Eén mijl is ongeveer 1,61 kilometer. Omgerekend mag een personenauto niet sneller dan 112 km/u op de snelweg (70 mijl per uur), 96 km/u op hoofdwegen (60 mijl per uur) en binnen de bebouwde kom 48 km/u (30 mijl per uur). Rijd bij voorkeur onder de maximumsnelheid. Overal in Engeland staan namelijk flitsers en een boete in het buitenland is geen pretje.

Ook interessant voor u
 

Verkeersregels bijzondere weggebruikers

Verkeersregels bijzondere weggebruikers: zo zit dat

> Lees meer

 

Verkeersregels

Verkeersregels: even uw geheugen opfrissen

> Lees meer

 

verkeersboetes

Verkeersboetes voor verkeers- en snelheidsovertredingen

> Lees meer

 

Regels en boetes homepage