Contact
Mijn UnitedConsumers

Zo kunt u handsfree bellen in de auto

Handsfree bellen is het veilige alternatief voor 'handheld' bellen. U kunt op verschillende manieren handsfree bellen, zoals bluetooth bellen of met een carkit. Maar, welke manier van handsfree bellen past het beste bij u? Wij zetten 6 manieren voor handsfree bellen voor u op een rijtje.

Handsfree bellen


 

Bellen in de auto

Het is in Nederland verboden om als bestuurder uw telefoon, of andere elektronische apparaten, vast te houden tijdens het autorijden. U mag uw telefoon, of deze andere apparaten ook niet klemmen tussen uw oor en schouder. Handheld bellen in de auto mag dus niet. Gebruikt u toch uw telefoon tijdens het autorijden? Dan riskeert u een flinke boete van € 380,- (2023).

Handsfree bellen in de auto

U mag uw telefoon, muziekspeler, tablet of navigatiesysteen niet vasthouden als u uw auto bestuurt. Daarnaast mag u deze apparaten niet klemmen tussen uw oor en schouder. Wel is het mogelijk om handsfree te bellen. Zo kunt u bellen in de auto zonder dat u uw telefoon vasthoudt. Bovendien mag u uw telefoon wel bedienen als deze in een houder zit. Bijvoorbeeld om een alternatieve route te selecteren op uw navigatie.

Dat handheld bellen verboden is, is niet voor niets. Jaarlijks gebeuren er namelijk tal van ongelukken door bellen en appen in het verkeer. U kunt hierdoor namelijk niet meer goed focussen op de weg. De wet- en regelgeving in Nederland zegt dat u het toestel niet mag vasthouden vraagteken . Maar, u mag wel bellen wanneer u de smartphone niet vasthoudt. U mag dus wel handsfree bellen! 


 

Handsfree bellen: 6 manieren

Voor handsfree bellen zijn er tegenwoordig verschillende opties. Wilt u liever handsfree bellen met een oortje, of kiest u voor handsfree bellen met een Parrot? Wij zetten 6 manieren voor u op een rij:

Manier 1: Handsfree bellen oortje

Er zijn talloze bluetooth headsets en oortjes te koop waarmee u kunt bellen. Zo kunt u eenvoudig met oortjes in handsfree bellen in de auto. Deze kunt u in de auto gebruiken, maar ook als u de hond uitlaat of onderweg bent met het openbaar vervoer of de fiets.

Handsfree bellen met een oortje is erg makkelijk, want u kunt het telefoontje aannemen middels een knop op het oortje zelf. U hoeft de smartphone zelf dus niet te bedienen en zo kunt u veilig rijden!

Manier 2: Bluetooth bellen 

De nieuwste auto's hebben tegenwoordig de beste technologie, en zijn vaak voorzien van een bluetooth-functie. Met deze bluetooth-functie kunt u de auto verbinden met uw telefoon. U kunt het zelfs zo instellen dat deze connectie automatisch wordt gemaakt iedere keer dat u in de auto stapt. Dit maakt handsfree bellen een makkie!

Manier 3: Draadloos bellen auto

Wilt u graag draadloos bellen in de auto, maar heeft uw auto geen bluetooth-functie? Dan kunt u altijd nog een autohouder aanschaffen die speciaal is gemaakt voor uw type smartphone. Deze houder plaatst u bijvoorbeeld op de voorruit of aan het ventilatiesysteem in de auto. Zo kunt u gemakkelijk handsfree bellen. Wist u dat u met sommige autohouders uw toestel zelfs draadloos kunt opladen? Win-win, dus.

Manier 4: Handsfree bellen met Android Auto

Middels Android Auto maakt uw Android-smartphone een bluetooth verbinding met het display van uw auto. Android Auto zorgt ervoor dat notificaties kunnen worden uitgezet en apps er duidelijker en groter uitzien, zoals bijvoorbeeld Google Maps en Spotify. Android Auto maakt het mogelijk dat u veilig handsfree kunt bellen.

Manier 5: Handsfree bellen met Apple CarPlay

Dankzij Apple Carplay werkt Siri als een slimme assistent en helpt u verschillende taken uit te voeren, zoals bellen, appen of routes vinden. Apple Carplay toont grotere knoppen en biedt gemakkelijk toegang tot apps, zoals Contacten en Kaarten. Apple Carplay kunt u middels een USB- of bluetoothverbinding aansluiten. Zo hoeft u uw smartphone niet meer te bedienen, maar geeft u Siri een opdracht via spraak. Échte handsfree, dus!

Manier 6: Carkit handsfree bellen auto

Heeft uw auto geen Apple CarPlay of Android Auto? Dan kunt u ook gebruikmaken van een carkit. Carkits bestaan al enige tijd, maar de meest populaire is de bluetooth carkit. Met deze carkit kunt u gemakkelijk handsfree bellen in de auto, omdat u de microfoon aan uw zonneklep klemt.

U kunt vervolgens - met bluetooth - handsfree bellen via de autoradio. Hierdoor zijn uw handen én uw oren vrij! Handsfree bellen met Parrot is een voorbeeld van een (populaire) carkit.


 

Wanneer mag ik mijn smartphone wel gebruiken?

Als de smartphone in een daarvoor bestemde houder zit, mag u in een zekere zin de smartphone of het navigatiesysteem bedienen indien noodzakelijk. Denk hierbij aan simpele handelingen, zoals het accepteren van een nieuw voorgestelde route. Appen of een route instellen vergt meer werk, en is daarom tijdens het autorijden onverantwoord en tevens verboden. 

Volgens de Rijksoverheid mag u zelfs uw telefoon vasthouden wanneer u met de auto stilstaat, zoals op een parkeerplaats, voor het stoplicht of in de file. In een rijdende file mag u uw smartphone overigens niet vasthouden.

Tip: Wees verstandig, en rijd altijd offline. Zo wordt u niet gestoord tijdens het rijden. 


Ook interessant voor u
 

Bellen in de auto

Wat zijn de belangrijkste verkeersborden?

> Lees meer

 

verkeersregels buitenland

Verkeersregels buitenland op een rijtje

> Lees meer

 

Verkeersboetes

Verkeersboetes: zoveel betaalt u voor een verkeersboete

> Lees meer

 

Regels en boetes homepage