Contact
Mijn UnitedConsumers

Verkeersregels tram, scootmobiel en paard

Op de weg komt u voornamelijk auto's, bussen, vrachtwagens en hier en daar een tractor tegen. Tenzij u in een grote stad woont, ziet u waarschijnlijk niet zo vaak een tram voorbijkomen. Hetzelfde geldt voor paarden. Hoe kunt u het beste rekening houden met deze bijzondere weggebruikers? 

Banner bijzondere weggebruikers

 

Verkeersregels tram

Jaarlijks gebeuren er veel ongelukken met trams. Omdat de meeste bestuurders weinig te maken krijgen met trams, zitten de verkeersregels van trams misschien niet meer zo vers in het geheugen. Tijd voor een kleine opfrisbeurt, dus!

Waar moet u rekening mee houden?

Ziet u een rails op de kruising? Dan is dit waarschijnlijk van een tram. Wist u dat trams op een gelijkwaardige kruising altijd voorrang hebben? Zelfs als ze van links komen. Wanneer een tram afslaat, heeft deze ook voorrang. Dit betekent dat een tram andere bestuurders mag afsnijden. Bij twijfel kunt u een tram het beste altijd voorrang geven, tenzij stoplichten of verkeersborden anders aangeven. 

Tip: wees alert in steden als Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht waar veel tramverkeer is. 


 

Verkeersregels scootmobiel

Een scootmobiel is een voorbeeld van een gehandicaptenvoertuig met motor en heeft vaak een maximumsnelheid van 45 km/u. Hoe zit het met de verkeersregels van een scootmobiel?

Waar moet u rekening mee houden?

Een scootmobiel mag op de rijbaan, het fietspad, de stoep of het voetpad rijden. Zij mogen zelf kiezen waar zij willen rijden. Ze mogen echter niet op de auto- of snelweg komen.

De verkeersregels van een scootmobiel zijn gelijk aan de weg waar de scootmobiel zich op bevindt. Op de stoep houden zij zich aan de verkeersregels van voetgangers, op het fietspad aan de verkeersregels van fietsers en op de rijbaan aan de verkeersregels van auto's. Met deze informatie kunt u als bestuurder beter rekening houden met een scootmobiel op de weg.

Tip: wees voorzichtig met het inhalen van een scootmobiel. De bestuurder is - net zoals voetgangers en fietsers - niet beschermd en kan daardoor ernstig gewond raken bij een aanrijding. Veiligheid staat voorop! 


 

Verkeersregels paard

Personen op een paard - of ernaast - worden door de wet gezien als bestuurders. Omdat zij als bestuurder worden gezien, gelden er verkeersregels zoals de plaats op de weg, voorrang en richting aangeven.

Waar moet u rekening mee houden?

Ruiters moeten verplicht op het zogeheten ruiterpad. Is er geen ruiterpad? Dan moet een ruiter zoveel mogelijk rechts aanhouden op de rijbaan of berm. Een ruiter mag niet op de stoep of het fietspad komen.

Op een rijbaan mogen ruiters niet naast elkaar rijden, maar met afslaan wordt het soms wel aangeraden. Wanneer paarden naast elkaar kunnen afslaan, blijven zij rustiger. Richting aangeven en afslaan gaat eigenlijk zoals op de fiets; met de arm op schouderhoogte uitgestoken en vervolgens voorsorteren en afslaan. 

Tip: als u een paard passeert, doet u dit op een rustige manier en houdt u voldoende afstand. Hoewel paarden - vóór ze de weg opgaan - goed getraind worden, wilt u het paard niet laten schrikken. Paarden zijn kuddedieren. Ziet u een groep met ruiters? Probeer deze dan nooit te doorbreken. Paarden zijn het gewend elkaar te volgen.


Ook interessant voor u
 

Verkeersregels

Verkeersregels Nederland uitgelicht

> Lees meer

 

Alcohol verkeer

Verkeersregels buitenland op een rijtje

> Lees meer

 

Boetes

Verkeersboetes: dit betaalt u voor een overtreding

> Lees meer

Regels en boetes homepage