Contact
Mijn UnitedConsumers

Vloerverwarming of radiatoren: wat is de beste keuze?

Vloerverwarming en radiatoren hebben hetzelfde doel, namelijk: uw huis verwarmen! Maar, wat is de beste optie voor u; vloerverwarming of radiatoren? En kunt u een vloerverwarming leggen in combinatie met radiatoren? Wij helpen u!

vloerverwarming of radiatoren


 

Vloerverwarming en radiatoren

Vloerverwarming en radiatoren hebben hetzelfde doel: het verwarmen van uw woning. In feite werken vloerverwarming en radiatoren bijna hetzelfde, want zowel vloerverwarming als radiatoren halen warm water uit de cv-ketel of warmtepomp om de ruimte te verwarmen.

Bij vloerverwarming wordt de ruimte verwarmd door middel van water dat door buizen stroomt onder de vloer. De temperatuur van vloerverwarming ligt iets lager dan de temperatuur van radiatoren, omdat de ruimte constant verwarmd wordt. Radiatoren verwarmen enkel een deel van de ruimte en daarom ligt de temperatuur wat hoger. 


 

Vloerverwarming vs radiatoren: de voor- en nadelen

Misschien lijkt het een beter dan het ander, maar dat is niet zo. Vloerverwarming en radiatoren zijn beide prima installaties, maar kennen allebei zo hun voor- en nadelen.

Vloerverwarming

In de winter met uw blote voeten over een vloer lopen, daar moet u misschien niet aan denken. Maar, dat wordt anders met vloerverwarming. Met vloerverwarming wordt uw huis constant verwarmd en krijgt u heerlijk warme voeten. Wel zo fijn! Natuurlijk kent vloerverwarming ook nadelen. Wij sommen ze voor u op:

vloerverwarming

Voordelen Nadelen
 
Geen last van luchtcirculatie. 
 
Vloerverwarming warmt langzaam op. 
 
Geen verwarming in het zicht. 
 
Niet geschikt voor alle soorten vloeren.
 
De thermostaat hoeft minder hoog te staan. 
 
Duur in aanschaf en relatief grote verbouwing.
 
De ruimte wordt gelijkmatig en constant verwarmd.
 
Bij een lekkage moet de vloer opengebroken worden.

Radiatoren

U houdt ervan, of u houdt er niet van: radiatoren. Veel mensen vinden het geen mooi element in huis, maar het is vaak wel de meest goedkope en simpele oplossing. Wat zijn de voor- en nadelen van radiatoren? Wij zetten ze voor u op een rij:

radiator

Voordelen Nadelen
 
Eenvoudig aan te leggen.
 
Neemt (woon)ruimte in beslag.
 
Relatief goedkoop in aanschaf.
 
Iets meer last van luchtcirculatie.
 
Radiatoren kunnen stijlvol weggewerkt worden.
 
Radiatoren kunnen zeer heet worden.
 
Radiatoren kunt u gebruiken om iets op te drogen.
 
Radiatoren (en de leidingen) zijn zichtbaar in ruimtes.

 

Vloerverwarming in combinatie met radiatoren

Kan vloerverwarming in combinatie met radiatoren? Ja, dat kan zeker! Het is zelfs hartstikke interessant om vloerverwarming met radiatoren te combineren, want deze installaties vullen elkaar perfect aan.

De vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige verwarming van de ruimte, maar als het oppervlak te groot is, dan verwarmt de ruimte niet goed genoeg. Dit is het moment dat een radiator nét voor dat extra stukje warmte kan zorgen. Radiatorventilatoren kunnen er daarnaast voor zorgen dat uw radiatoren nog effectiever werken. Daarom is het zeer interessant om vloerverwarming in combinatie met radiatoren in uw woning te plaatsen.

Vloerverwarming zonder radiatoren

U kunt de vloerverwarming als bijverwarming gebruiken, maar u kunt er ook voor kiezen om de vloerverwarming als hoofdverwarming te gebruiken. In dat geval heeft u geen radiatoren meer in huis en kunt u uw woning voordelig én stijlvol verwarmen middels vloerverwarming.


 

CV-ketel met vloerverwarming en radiatoren

U kunt uw vloerverwarming en radiatoren op 1 ketel aansluiten. De vloerverwarming wordt op de cv-ketel aangesloten middels een balansverdeler. Deze verdeler pompt het verwarmde water door het leidingsysteem dat onder uw vloer ligt. 

Het leidingsysteem van de vloerverwarming kan temperaturen aan tot ongeveer 40 graden Celcius. De temperatuur van de cv-ketel ligt hoger, namelijk tussen de 70 tot 90 graden Celsius. Is het dan nodig om de temperatuur van de cv-ketel te verlagen? Als u naast vloerverwarming ook radiatoren aangesloten heeft op de cv-ketel, dan hoeft dat niet. De verdeler van de vloerverwarming past de temperatuur namelijk automatisch aan. 

Indien u enkel vloerverwarming wilt in uw woning, dan is het verstandig om de keteltemperatuur lager te zetten. Zo kunt u namelijk besparen op uw gasverbruik


 

Kosten vloerverwarming vs radiatoren

Vloerverwarming is duurder dan radiatoren en kan eigenlijk gezien worden als een luxeproduct. Voornamelijk de installatie van vloerverwarming is prijzig. De buizen moeten onder de vloer gelegd worden en dat is dus een hele verbouwing. 

Tegenover de hoge investering voor vloerverwarming staan wel lagere stookkosten. Over het algemeen verbruikt vloerverwarming namelijk zo'n 10 tot 20 procent minder energie. Dit komt doordat vloerverwarming een lagere aanvoertemperatuur (50 graden Celsius) heeft, en de ruimte gelijkmatig en efficiënt verwarmt.

Energieverbruik radiatoren verlagen

Het verschil in energieverbruik tussen radiatoren en vloerverwarming wordt minder klein, als u radiatorventilatoren gebruikt. Zo'n ventilator plaatst u onder uw radiator en zorgt voor een flinke besparing in uw gasverbruik. Deze gaat vanzelf aan, wanneer uw radiator aanstaat en blaast dankzij de warmte van de radiator warme lucht uw kamer in. Zo warmt uw kamer sneller en efficiënter op. Daarnaast kunt u de aanvoertemperatuur van het water in uw cv-ketel verlagen naar 60 tot 70 graden Celsius.

In totaal bespaart u met een radiatorventilator tot wel 20 procent aan energieverbruik van uw cv-ketel of warmtepomp. Er is geen subsidie voor een radiatorventilator. Toch is het een relatief lage investering om uw woning mee te verduurzamen. Een radiatorventilator kost volgens Milieu Centraal vanaf € 37,- per stuk tot € 200,- per meter.


 

Radiatoren of vloerverwarming?

Nu u het verschil weet, is het de vraag wat het beste bij u past: radiatoren of vloerverwarming? Radiatoren zijn makkelijker te plaatsen, maar worden vaak minder mooi gevonden. Vloerverwarming is de meest stijlvolle oplossing, maar wel een met een stevig prijskaartje. U kunt natuurlijk ook kiezen voor vloerverwarming én radiatoren. Welke optie het beste bij u past, hangt af van uw persoonlijke voorkeuren en beschikbare budget.

Ook interessant voor u
 

huis goedkoop verwarmen

Hoe verwarm ik goedkoop mijn huis? Uw opties op een rij

> Lees meer

 

beste warmtepomp

Warmtepomp kiezen: wat is de beste warmtepomp?

> Lees meer

 

elektrische cv-ketel

De voor- en nadelen van een elektrische cv-ketel op een rij!

> Lees meer

 

Verwarmen homepage