Contact
Mijn UnitedConsumers

Verwarming in huis: goedkoop uw huis verwarmen

Hoe zorg ik voor goedkope verwarming in huis? Omdat gas duurder is dan stroom, is gas besparen óf van het gas af de beste manier om te besparen. Met simpele aanpassingen en een beetje creativiteit, wordt uw huis verwarmen makkelijker én goedkoper dan u denkt. Wij vertellen u hoe u uw woning goedkoop kunt verwarmen.

Huis verwarmen


 

Goedkope verwarming in huis

Hoe houdt u de verwarming in huis goedkoop? Het antwoord is simpel: minder gas verbruiken! Wist u dat gas gemiddeld de grootste kostenpost is op uw energierekening? Op deze pagina geven we u een aantal handige tips, waarmee u direct minder gas gaat verbruiken. Daarnaast bespreken we alternatieven om uw huis elektrisch te verwarmen.

Huis verwarmen zonder gas

Buiten het feit dat gas duur is, is het een fossiele brandstof en daarom niet duurzaam. Daarom is het interessant om uw huis te verwarmen zonder gas. Zo bespaart u op uw energierekening en maakt u minder gebruik van fossiele brandstoffen. Goed voor het milieu én uw portemonnee!


 

Bespaartips verwarming in huis

Uw woning gasvrij maken is uiteindelijk de goedkoopste manier om uw huis te verwarmen. Maar dit is bij veel (oudere) woningen een ingrijpende en dure maatregel. Gas besparen kan ook eenvoudiger: met de volgende tips kunt u slim én goedkoop uw huis verwarmen:

  1. Verwarm alleen de kamer waar u bent. Eén ruimte verwarmen in plaats van uw hele woning is natuurlijk zuiniger. Houd daarbij tussendeuren goed dicht, om tocht te beperken. Maar let op: andere ruimtes in huis mogen niet té koud worden. Anders ontstaan er mogelijk vochtproblemen.
  2. Gebruik uw apparaten. Staat er vanavond een ovenschotel op het menu? Dan is het een idee om uw oven na gebruik open te laten staan. Uw oven koelt dan geleidelijk af en uw huis warmt ervan op. Ook met andere apparaten die warmte of warm water gebruiken, zoals uw droger, kunt u uw huis verwarmen.
  3. Gebruik de warmte van buiten. Is het buiten warmer dan binnen? Dan is het tijd om de ramen open te zetten! Schijnt daarnaast de zon? Schuif dan de gordijnen opzij en doe de rolluiken omhoog. 

Meer tips om energie te besparen


 

Huis verwarmen met minder gas

In Nederland worden de meeste huizen verwarmd met een cv-ketel. Is de cv-ketel aan vervanging toe? Vanaf 2026 is het verplicht om bij de vervanging van uw warmtesysteem minimaal een hybride warmtepomp te installeren. Als u vóór 2026 uw cv-ketel moet vervangen, kunt u ook kiezen om alleen een nieuwe cv-ketel aan te schaffen.

Een hr-ketel is het zuinigste type cv-ketel om uw huis te verwarmen. Hr staat voor hoog rendement: de vrijkomende warmte wordt opnieuw gebruikt bij het verbrandingsproces. Naast het kiezen van een hr-ketel, hebben we de volgende tips om uw huis zo goedkoop mogelijk te verwarmen met een cv-ketel:

  • Combiketel: heeft u een aparte boiler voor warm water? Vervang uw boiler en cv-ketel voor een combiketel. Dit is een zuinigere manier om zowel uw huis als uw tapwater te verwarmen.
  • Plaatsing: zorg dat de leidingen vanaf uw cv-ketel niet te lang worden. Met lange leidingen heeft u meer warmteverlies en dus een hoger gasverbruik. Plaats de hr-ketel bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de keuken en niet te ver van de badkamer.
  • Instellingen: is uw huis goed geïsoleerd? Dan kunt u de aanvoertemperatuur van de hr-ketel instellen tussen 50 en 60 graden. Daarnaast kunt u de comfortstand voor warm water omzetten naar de eco-stand. U moet dan iets langer wachten op warm water, maar u bespaart eenvoudig zo'n 15 m3 gas per jaar (Milieu Centraal).

Combinatie met zonneboiler

Een zonneboiler zet zonne-energie om in warm water. Deze kunt u aansluiten op uw cv-ketel, mits u lage temperatuur verwarming in huis heeft. Zo'n systeem werkt met een watertemperatuur van maximaal 55 graden, terwijl een cv-ketel vaak een aanvoertemperatuur heeft van 70 tot 80 graden.

Verwarmt u uw woning met bijvoorbeeld vloerverwarming? Dit is een lage temperatuur verwarming, en dus zijn een zonneboilercombi en vloerverwarming een geschikte combinatie. Door de zonneboiler met uw cv-ketel te combineren, verbruikt u minder gas en warmt u uw huis goedkoop op.


 

Elektrische verwarming in huis

Elektrisch uw huis verwarmen werkt even goed als wanneer u gas gebruikt. Zonder gas uw huis verwarmen betekent dat u meer stroom verbruikt. Maar, gas is duurder dan stroom. Gasloos uw huis verwarmen is dus voordelig voor uw energierekening én het klimaat! Hoe kunt u uw huis elektrisch verwarmen? We bespreken uw opties één voor één:

Huis verwarmen met warmtepomp

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater om uw huis elektrisch te verwarmen. Met een volledig elektrische warmtepomp gebruikt u helemaal geen gas en met een hybride warmtepomp gaat uw gasverbruik 60 procent omlaag. Beide apparaten maken de kosten van uw huis verwarmen dus een stuk lager! Dit is het verschil:

  • Volledig elektrische warmtepomp

De volledig elektrische warmtepomp vervangt uw cv-ketel. Dat betekent geen gas in uw woning! Deze warmtepomp voorziet u van warm water en dit gaat op een duurzame manier, want een volledige waterpomp werkt op stroom. 

Een volledig elektrische warmtepomp is geschikt voor een goed geïsoleerde woning. Combineer hem bijvoorbeeld met vloer- en of wandverwarming of radiatoren om uw huis elektrisch te verwarmen. 

  • Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp is een goede oplossing wanneer u nog niet volledig zonder gas kunt, of wilt zijn. Deze werkt op stroom en wordt gekoppeld aan de cv-ketel. Eigenlijk zorgt de hybride warmtepomp voor het grootste deel voor de verwarming van uw woning.

Is het buiten erg koud of heeft u warm water nodig in de badkamer of keuken? Dan springt de cv-ketel bij. De hybride warmtepomp is geschikt voor huizen die matig of redelijk geïsoleerd zijn. 


Tip: u kunt een zonneboiler goed combineren met een warmtepomp. Deze apparaten vormen een mooie aanvulling op elkaar: als de zon schijnt, verwarmt een zonneboiler op een duurzame manier uw tapwater. Daardoor hoeft de warmtepomp minder bij te springen en gaat het verbruik van de warmtepomp omlaag.

Stadsverwarming 

Uw huis aansluiten op het warmtenet, ook wel stadsverwarming, is een manier om zelf geen gas meer te gebruiken. Stadsverwarming is eigenlijk een grote cv-installatie voor meerdere huizen in een wijk. Vooral wijken waar huizen dicht op elkaar staan, krijgen waarschijnlijk stadsverwarming (Milieu Centraal).

U heeft geen cv-ketel in huis meer nodig. Die wordt vervangen door een warmtewisselaar, die warmte uit het warmtenet haalt en deze via de cv-leidingen door uw huis verspreidt. Verder regelt u de temperatuur in huis op dezelfde manier: met een thermostaat of draaiknoppen op uw radiatoren.

Kamer verwarmen 

Wilt u een losse kamer elektrisch verwarmen? De volgende apparaten zijn vooral als bijverwarming geschikt, maar minder geschikt als hoofdverwarming. U kunt ze dus prima gebruiken om een losse kamer te verwarmen. 

  • Infraroodpaneel
    Infraroodverwarming is een manier van elektrisch uw kamer verwarmen door middel van een warmtepaneel. Infraroodpanelen kunt u plaatsen in uw vloer, plafond of aan de wand. Deze verwarmen uw kamer vaak efficiënt en met een relatief laag verbruik, mits de plaatsing goed is.
  • Pelletkachel
    Bij een pelletkachel stookt u pelletkorrels bestaande uit houtzaagsel. U plaatst de pelletkachel in de kamer die u wilt verwarmen. Dit apparaat is efficiënt en heeft een lage CO2-uitstoot. Het heeft ook nadelen: het kan lawaai maken door de ingebouwde ventilatoren en het apparaat is prijzig.
  • Elektrische kachel
    Er zijn verschillende elektrische kachels, die elk op een andere manier uw kamer verwarmen: onder andere met een gloeidraad, convectiewarmte of een keramische plaat. Goed om te weten: een elektrische kachel verbruikt relatief veel stroom en er zijn vaak duurzamere alternatieven.

 


 

Huis verwarmen met goedkope energie

Wilt u uw huis verwarmen met goedkope energie en op een duurzame manier? Dan kunt u ook eens uw energiecontract onder de loep nemen. Levert uw huidige energieleverancier bijvoorbeeld groene stroom en betaalt u niet te veel voor uw energie? Wij bieden 100% Nederlandse groene stroom tegen scherpe energietarieven. Goed voor het milieu en uw portemonnee. Benieuwd hoeveel u kunt besparen?

Bereken mijn voordeel


Ook interessant voor u
 

Radiatoren of vloerverwarming?

Radiatoren of vloerverwarming? De voor- en nadelen

> Lees meer

 

van het gas af

Hoe kan mijn huis van het gas af? Volg ons stappenplan!

> Lees meer

 

Huis isoleren

Airco als verwarming, kan dat? Ja! Wij leggen uit hoe dat zit

> Lees meer

 

Verwarmen homepage