Contact
Mijn UnitedConsumers

Rijden met verlopen rijbewijs

Rijden met een verlopen rijbewijs, mag dat? Nee, dat mag niet. Maar mag u rijden als uw rijbewijs in aanvraag is, of in andere uitzonderingsgevallen? En hoe zit het met de boete? Wij vertellen u wat u moet weten als uw rijbewijs is verlopen! 

Rijden met verlopen rijbewijs banner


Rijden met een verlopen rijbewijs, hoe zit dat precies?

Het rijbewijs is 10 jaar geldig. En tegen de tijd dat u uw rijbewijs moet vervangen, ontvangt u automatisch bericht van de overheid. Handig, tenzij u het bericht volledig mist. Voor u het weet bent u aan het rijden met een verlopen rijbewijs. Hier zitten vervelende consequenties aan vast, zoals bijvoorbeeld een boete.

Rijbewijs verlengen

Het aanvragen van uw rijbewijs doet u bij uw gemeente. Wanneer u vervolgens het nieuwe rijbewijs ophaalt, levert u het oude rijbewijs in. Deze mag u niet houden. Wanneer moet u uw rijbewijs verlengen?

  • Als uw rijbewijs is verlopen.
  • Als uw rijbewijs wordt uitgebreid met een nieuwe categorie.
  • Als uw rijbewijs zodanig beschadigd is, dat het onleesbaar is. 

Boete verlopen rijbewijs

Voor het verlopen rijbewijs zelf krijgt u geen boete. Pas als u gaat rijden met een verlopen rijbewijs (minder dan één jaar), kunt u rekenen op een boete van € 100,- exclusief administratiekosten. Is uw rijbewijs langer dan een jaar verlopen? Dan krijgt u een boete van € 370,- exclusief administratiekosten.

Rijden met verlopen rijbewijs betekent dat uw auto niet verzekerd is

Wanneer u gaat rijden met een verlopen rijbewijs, krijgt u van uw autoverzekeraar geen dekking. Dit betekent dat, indien u schade rijdt, u volledig verantwoordelijk bent en zelf op moet draaien voor de kosten van de autoschade. Als er dan ook sprake is van letselschade, kan het bedrag enorm oplopen. Verleng daarom op tijd uw rijbewijs.


Rijbewijs verlengen: 75+ regeling

Verloopt uw rijbewijs op of na uw 75ste? Dan kunt u alleen uw rijbewijs verlengen nadat u een Gezondheidsverklaring heeft ingediend bij het CBR. Dit kan online of op papier. Vervolgens gaat u voor onderzoek naar een keuringsarts, en soms naar meerdere artsen. Zij beoordelen of u veilig kunt blijven autorijden. Van het CBR krijgt u bericht of u rijgeschikt bent. Bent u rijgeschikt? Dan kunt u uw rijbewijs verlengen bij uw gemeente.

Tip: Wij raden aan om de Gezondheidsverklaring vier maanden vóór uw rijbewijs verloopt in te vullen. Soms duurt het namelijk lang voordat uw Gezondheidsverklaring is beoordeeld. Zo komt u zeker niet zonder verlopen rijbewijs te zitten. Met een verlopen rijbewijs mag u immers niet de weg op. 


Ook interessant voor u
 

Verkeersboete

Verkeersboetes: dit betaalt u voor een verkeersboete

> Lees meer

 

Handsfree bellen

Handsfree bellen in de auto: dat kan zo!

> Lees meer

 

Verkeersregels

Verkeersregels: even uw geheugen opfrissen

> Lees meer

 

Regels en boetes homepage