Contact
Mijn UnitedConsumers

Alle soorten elektrische auto’s op een rij

Elektrische auto's: ze zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Wist u dat er verschillende soorten elektrische auto's zijn? In dit artikel vertellen wij u welke soorten elektrische auto's er zijn en wat het verschil is tussen hybride en plug-in hybride auto's.

soorten elektrische auto


 

Soorten elektrische auto's

Als we het over elektrische auto's hebben, denken we vaak aan volledige elektrische auto's. Maar, elektrische auto's zijn er in verschillende soorten én maten. Dit zijn een drie soorten elektrische auto's:


 
 

Hybride auto

Een (milde) hybride auto, ook wel MHEV of HEV, is een perfecte auto als u wilt switchen tussen een verbrandingsmotor en een elektromotor. Maar, wat is een MHEV precies? Bij een hybride auto (MHEV) zit een zelfopladende accu onder de motorkap. Daarom wordt een hybride auto ook wel eens een elektrische auto zonder stekker genoemd.

Actieradius hybride auto

De actieradius van een hybride auto is minder groot dan de actieradius van een elektrische auto. Dat komt natuurlijk omdat een hybride auto en kleinere accu heeft en de switch kan maken van elektrisch naar brandstof, en andersom. De actieradius van een hybride auto komt neer op zo'n 50 kilometer, afhankelijk van het type en model.

Wegenbelasting hybride auto

Hybride auto's profiteren van een belastingvoordeel. Doordat een hybride auto zuiniger is dan een brandstofauto, krijgen eigenaren van een hybride auto namelijk 50% korting op de wegenbelasting

Voor- en nadelen hybride auto

Benieuwd of een hybride auto iets voor u is? Wij zetten enkele voor- en nadelen voor u op een rij:

voordeel Opladen is niet nodig, want een hybride auto heeft een zelfopladende accu. nadeel Minder zuinig dan een volledig elektrische auto.
voordeel Zuiniger en milieuvriendelijker dan een brandstofauto. nadeel Duurder in aanschaf dan een brandstofauto. 

 
 

Plug-in hybride auto

Wat is PHEV (plug-in hybride auto)? Een plug-in hybride auto is een elektrische auto waarvan u de accu kunt opladen aan een stopcontact of laadpaal. Het verschil tussen een hybride en plug-in hybride is de manier van opladen. Waar een normale hybride auto (MHEV en HEV) beschikt over een zelfopladende elektrische accu, moet u een plug-in hybride dus opladen via een laadpaal of stopcontact. 

Hoe werkt plug-in hybride?

Een plug-in hybride auto rijdt in principe op de elektromotor. Deze elektromotor wordt van tevoren opgeladen aan een laadpaal of via een stopcontact. Is de accu leeg? Dan komt de brandstofmotor aan te pas. Een PHEV hybride is daarom ideaal voor korte afstanden.

Voor- en nadelen PHEV

Een PHEV hybride is al een stuk zuiniger dan een normale hybride. Wij zetten enkele voor- en nadelen van een PHEV hybride op een rij:

voordeel Een plug-in hybride is schoner dan een (normale) hybride auto en brandstofauto. nadeel Een PHEV heeft een kleine accu, dus de actieradius is niet zo groot.
voordeel U kunt eenvoudig switchen tussen brandstof en elektrisch rijden. nadeel Duur in aanschaf. 

 
 

Elektrische auto

Een (volledige) elektrische auto wordt de auto enkel aangedreven door een elektromotor. De elektromotor haalt z'n kracht uit de accu, die u van tevoren dient op te laden. Uw elektrische auto kunt u opladen aan een openbare laadpaal, laadpaal thuis of snellader

Wegenbelasting elektrische auto

Met een elektrische auto rijdt u schoon. En dat betekent dat u wordt gecompenseerd in de wegenbelasting. De Rijksoverheid wil het gebruik van elektrische auto's namelijk zo veel mogelijk stimuleren. Met een elektrische auto betaalt u geen wegenbelasting.

Voor- en nadelen elektrische auto

Steeds meer mensen kiezen voor een volledige elektrische auto. Niet gek, want elektrisch rijden brengt veel voordelen met zich mee! Dit zijn enkele voor- en nadelen van elektrische auto's:

voordeel U hoeft geen BPM en wegenbelasting te betalen. nadeel Opladen kost meer tijd dan tanken.
voordeel Een volledige elektrische auto is de meest milieuvriendelijke auto op de markt. nadeel Maakt u ritten van meer dan 300 kilometer? Houd dan rekening met een langere reistijd door tussentijds opladen. 

Benieuwd naar alle voor- en nadelen van een elektrische auto? Bekijk alle voor- en nadelen van elektrisch rijden.


Ook interessant voor u
 

waterstof auto

Waterstof auto: wat is het en hoe werkt het?

> Lees meer

 

levensduur

Dit is de levensduur van een elektrische auto

> Lees meer

 

diesel vs benzine vs elektrisch

Diesel vs. benzine vs. elektrisch: welke kies ik?

> Lees meer


Elektrisch rijden homepage