Contact
Mijn UnitedConsumers

Distributieriem vervangen: wanneer?

De distributieriem is een essentieel onderdeel van uw auto. Soms moet de monteur uw distributieriem vervangen. Gebeurt dit niet op tijd? Dan kan dit erg schadelijk zijn voor de motor. Maar wanneer moet u de distributieriem vervangen? En wat is beter: een distributieriem of -ketting? Wij vertellen u alles wat u moet weten!

distributieriem

 

Wat is een distributieriem?

De distributieriem is een getande, kunststoffen band die de nokkenassen en de water-, olie- en brandstofpomp aandrijft. Het is een belangrijk onderdeel van uw auto, want zonder distributieriem rijdt de auto niet. En dat is toch waar u uw auto voor nodig heeft! Wanneer de distributieriem vervangen moet worden, kan per situatie verschillen. Hierover vertellen wij u later meer.

Distributieketting

Een distributieketting lijkt op een fietsketting - maar dan gemaakt van gehard staal. Bij extreem zware motoren, is de ketting dubbel uitgevoerd. Het mooiste voordeel is dat de distributieketting veel langer meegaat dan een distributieriem. Het grootste nadeel is dat bij een defect, de distributieketting nog veel meer schade aan uw auto kan verrichten dan een distributieriem.  


 

Distributieriem vervangen

Tijdens het autorijden draait de distributieriem continu. Slijtage is hierdoor onvermijdelijk. De riem rekt uit of de kartelrand vermindert. Meestal merkt u niets van een versleten distributieriem. Daarom moet het onderdeel tijdens het onderhoud of de APK streng gecontroleerd worden en soms preventief vervangen worden.

En hoewel vervangen van de distributieriem veel geld kost, is het toch belangrijk dat u op tijd de distributieriem laat vervangen. Het kan namelijk erg vervelende consequenties met zich meebrengen als u dit niet doet. Want als de riem knapt, dan kan het heel de motor kapotslaan!

Hoe wordt de distributieriem vervangen?

Het vervangen van de distributieriem kunt u het beste overlaten aan een expert. De expert kan grofweg binnen zes stappen de distributieriem vervangen: 

Stap 1: Naast het vervangen van de distributieriem, moet de garage vaak ook de spanroller en de waterpomp vervangen. De garage zoekt allereerst de distributieriem en de krukas op onder de motorkap.

Stap 2: Vervolgens wordt de krukas bijgedraaid, zodat het op één lijn staat met het motorblok. 

Stap 3: De slangen en onderdelen rondom de distributieriem worden verwijderd, zodat vervolgens de distributieriem gemakkelijk verwijderd kan worden.

Stap 4: Zodra de distributieriem eraf is gehaald, kan de waterpomp vervangen worden en wordt de nieuwe distributieriem aangebracht. 

Stap 5: Door de spanroller weer goed te zetten en de krukas minimaal twee keer rond te draaien, loopt de distributieriem weer straks langs de roller.

Stap 6: Als laatste is het belangrijk dat de garage alle markeringen controleert. Wanneer alles klopt, zijn de waterpomp en de distributieriem vervangen.  


 

Wanneer distributieriem vervangen?

Benieuwd wanneer uw distributieriem of -ketting vervangen moet worden? Check dan eerst het onderhoudsboekje van de auto. In principe dient na elke 100.000 kilometer uw distributieriem vervangen te worden. Dit kan, afhankelijk van het merk of type auto, enigszins afwijken. Maar vaak wordt uitgegaan van één keer in de 5 jaar. Een distributieketting zal in de meeste gevallen levenslang meegaan.

Slijtage distributieriem

Staat de auto al een lange tijd stil? Dan kan de distributieriem uitdrogen. Hierdoor kan een distributieriem eerder slijten. Tijdens de APK-keuring wordt de distributieriem dan ook altijd gecontroleerd. Wanneer er sprake is van extreme slijtage, moet de distributieriem vervangen worden.

U kunt een kijkje onder de motorkap nemen en de distributieriem controleren, maar een distributieriem vervangen is een taak voor professionals. Is het tijd voor een nieuwe distributieriem? Laat dit dan doen door een merkdealer of BOVAG aangesloten garage.


 

Wat kost distributieriem vervangen?

De prijs voor het vervangen van de distributieriem is afhankelijk van het merk en type van uw auto. De kosten kunnen variëren van € 300,- tot wel € 1.000,- en valt buiten de autoverzekering. Het is verstandig om de distributieriem op tijd te vervangen.

Breekt de distributieriem tijdens het autorijden? Dan heeft u een grote kans op meer schade en dus ook hogere kosten. Door uw distributieriem op tijd te vervangen, bespaart u daarom uiteindelijk geld én houdt u meer over voor een leuker leven!


 

Wat is beter: een distributieriem of -ketting?

De distributieriem en -ketting hebben exact dezelfde functie: het aandrijven van belangrijke onderdelen onder de motorkap. 

Tegenwoordig zijn eigenlijk bijna alle nieuwe auto's voorzien van een distributieriem en komt een distributieketting minder vaak voor. De reden hiervan lijkt te zijn omdat fabrikanten hun auto's graag zo compact en licht mogelijk willen maken. Een distributieketting is namelijk een stukje zwaarder

Toch zijn er nog redelijk wat fabrikanten die kiezen voor een distributieketting. De distributieketting gaat namelijk langer mee. Maar wat is nou het verschil tussen een distributieketting en -riem? Wij zetten het voor u op een rij:

Distributieriem Distributieketting
Slijtage onvermijdelijk Slijt bijna niet
Soepel en verzwaart de auto niet Zwaarder van gewicht en verzwaart auto
Dient om de 5 jaar vervangen te worden Hoeft soms zelfs niet vervangen te worden
Distributieriem vervagen is goedkoper dan bij de distributieketting  Distributieketting vervangen is duurder dan bij de distributieriem

Tip! Weet u niet zeker of uw auto een distributieriem of -ketting heeft? Check dit dan bij uw autogarage.


Ook interessant voor u
 

Ruitenwisser vervangen

Hoe vervang ik zelf de ruitenwissers?

> Lees meer

 

Koplampen vervangen

Hoe vervang ik de koplampen van mijn auto?

> Lees meer

 

Lekke band repareren

Hoe repareer ik zelf een lekke band?

> Lees meer

Onderhoud homepage