Contact
Mijn UnitedConsumers

De beste zonnepanelen kopen? Hier moet u op letten!

U gaat zonnepanelen kopen, dus u wil weten wat de beste zonnepanelen zijn. Aan welke eisen moeten goede zonnepanelen eigenlijk voldoen? En wat kosten goede zonnepanelen? Wij leggen u uit waar u op moet letten én zetten een top 10 van de beste zonnepanelen voor u op een rij!

Beste zonnepanelen banner


 

Wat zijn de beste zonnepanelen?

De kwaliteit van zonnepanelen is in de afgelopen jaren enorm toegenomen. Daarom koopt u bij vrijwel iedere leverancier tegenwoordig prima zonnepanelen. Maar er zit natuurlijk altijd verschil in de kwaliteit. Kwalitatief goede zonnepanelen zijn voorzien van bepaalde garanties, keurmerken en certificaten. Daarnaast is het natuurlijk per situatie verschillend welke zonnepanelen voor u het beste zijn. 

Om tot de beste koop van zonnepanelen te komen, leggen wij u uit waar u op moet letten bij het kopen van zonnepanelen. Zo weet u welke zonnepanelen u het beste kunt kiezen!


 

Garanties

Er zijn verschillende soorten garanties die fabrikanten en leveranciers van zonnepanelen kunnen bieden. Hoe beter de garanties, des te beter de koop! De meest voorkomende garanties zijn:

Systeemgarantie

Is er binnen de gestelde termijn iets mis met het installatiewerk? Dan zorgt de leverancier ervoor dat het wordt gemaakt. Systeemgarantie wordt geboden vanaf 2 tot soms wel 10 jaar. 

Productgarantie

Wanneer er binnen een bepaalde periode een defect aan de zonnepanelen of omvormer ontstaat, dan wordt het gerepareerd of vervangen. Dit kan 5 tot 10 jaar worden aangeboden. 

Vermogensgarantie

Er zit eigenlijk altijd een vermogensgarantie op zonnepanelen. Een vermogensgarantie van 80% is normaal na 20 of 25 jaar. Soms is het percentage nog hoger en de termijn langer - en dat is natuurlijk de service die u zoekt!

Garantie op installatie

Is er gedurende een bepaalde tijd iets mis met de bekabeling, door bijvoorbeeld een storm? Dan wordt dit voor u gemaakt. Een garantie van ongeveer 2 jaar is standaard, maar soms wordt er ook 5 tot 10 jaar aangeboden. 


 

Keurmerken en certificering

Goede zonnepanelen zijn voorzien van bepaalde keurmerken en certificaten. Deze geven namelijk onder andere de kwaliteit en de duurzaamheid van de zonnepanelen aan. Enkele keurmerken en certificeringen zijn:

  • Brandbestendigheidskeurmerk: Italiaanse zonnepanelen worden vaak voorzien van dit keurmerk. Hebben de zonnepanelen klasse 1? Dan zijn ze goed brandbestendig volgens de voorwaarden van de Italiaanse markt. 
  • RoHS certificaat: Dit EU certificaat laat zien dat er nauwelijks gebruik is gemaakt van gevaarlijke stoffen tijdens de productie van de zonnepanelen.
  • ISO certificaat: Het ISO certificaat geeft aan dat de zonnepanelen voldoen aan gestelde betrouwbaarheids-, veiligheids- en kwaliteitsnormen.
  • DVE keurmerk: Met een DVE keurmerk weet u dat het product voldoet aan bepaalde strenge eisen uit Duitsland.  
  • TÜV keurmerk: Zonnepanelen met een TÜV keurmerk hebben een test doorstaan wat betreft levensduur, veiligheid, opbrengst en prestaties. Het is één van de belangrijkste certificaten voor zonnepanelen. 
  • IEC keurmerk:  Dit keurmerk geeft aan dat de zonnepanelen zijn getoetst op onder andere verschillende weersomstandigheden, het verloop van het rendement, betrouwbaarheid en duurzaamheid. 
  • Recyclage: Dit betekent dat PC Cycle, een non-profit organisatie, garandeert dat de zonnepanelen gemakkelijk gerecycled kunnen worden aan het einde van de levensduur.

 

Tier 1, 2 of 3 fabrikant zonnepanelen

De Tier zegt eigenlijk niks over de zonnepanelen, maar meer over de fabrikant en het merk - zoals bijvoorbeeld de kredietwaardigheid. Dus als u graag bij een betrouwbare fabrikant uw zonnepanelen koopt, dan kiest u voor Tier 1 of 2. Maar wat is nou precies het verschil tussen Tier 1, 2 of 3?

Tier 1 fabrikant zonnepanelen 

Tier 1 fabrikanten zijn betrouwbaar, voldoen aan strenge standaarden en zijn financieel stabiel. Meestal is een Tier 1 fabrikant wel een stukje duurder, maar het gaat gepaard met een veel lager financieel risico. 

Tier 2 fabrikant zonnepanelen 

Tier 2 fabrikanten bestaan iets minder lang en voldoen niet aan alle belangrijke strenge standaarden. Wel zijn zij kwalitatief beter dan Tier 3 fabrikanten. Er is echter nog te weinig ervaring en financiele zekerheid om een Tier 1 fabrikant te zijn. 

Tier 3 fabrikant zonnepanelen 

Tier 3 fabrikanten zijn nog niet zo lang actief. Vaak is het een kleinere fabrikant en zijn zij financieel nog niet zo stabiel. Met een Tier 3 fabrikant loopt u daarom meer risico. Er zijn enorm veel Tier 3 fabrikanten. Maar kies, zoals gezegd, het liefste voor een Tier 1 of 2 fabrikant. 


 

Top 10 zonnepanelen

Er zijn verschillende organisaties die regelmatig zonnepanelen op kwaliteit testen. Daarin zien we vaak dezelfde merken terug die de beste en meest consistente kwaliteit leveren. Wij zetten voor u de meest voorkomende best geteste zonnepanelen op een rijtje! Hieronder de top 10 zonnepanelen:

1. Conergy: Dit bedrijf biedt momenteel kwalitatief gezien de beste zonnepanelen - ook op basis van rendement. Deze panelen hebben na 25 jaar een vermogensgarante van 80% én een productgarantie van 12 jaar. Conergy heeft een gemiddeld rendement van tussen de 15% en 18%. 
2. AEG: Dit Duitse bedrijf is eigenlijk begonnen met de productie van omvormers en besloot vervolgens zelf zonnepanelen te gaan maken - met groot succes! Dit merk staat garant voor betrouwbaarheid, kwaliteit, een lange levensduur en een hoog rendement. 
3. Boviet: Een groene toekomst en innovatie staan centraal voor dit Vietnamese bedrijf. Zij komen keer op keer uitstekend naar voren uit verschillende testen, omdat de zonnepanelen zijn voorzien van de meeste belangrijke certificaten en garanties. 
4. LG Solar: LG heeft een iets kleiner assortiment, maar de goede prijzen maken het voor u laagdrempelig om zonnepanelen aan te schaffen. LG biedt bovendien zonnepanelen met een gemiddeld rendement van 19%. 
5. QCells: Zonnepanelen, omvormers, opslagsystemen: u kunt voor alles bij QCells terecht. Het bedrijf werkt al jarenlang aan de beste zonnepanelen en dat is te merken aan de kwaliteit.
6. Solarwatt: Dit Duitse bedrijf focust zich volledig op glas-glas zonnepanelen - en alles daar omheen! Dit zorgt voor een enorm goede kwaliteit van dit specifieke type zonnepanelen. 
7. REC: REC wordt steeds populairder, zeker onder personen die op zoek zijn naar voordelige zonnepanelen. Met een rendement tussen de 16% en 19% is uw investering zo terugverdiend. Het merk staat bovendien bekend om kwaliteit in combinatie met gebruiksvriendelijkheid. 
8. Yingli: Dit Chinese bedrijf streeft naar een zo duurzaam mogelijke productie van zonnepanelen. Het bedrijf is wereldwijd bekend geworden doordat ze het WK voetbal sponsorden.
9. NSP: Eén van de grootste makers van zonnepanelen ter wereld? Dat is het Taiwanese bedrijf NSP. De prijs-kwaliteit verhouding is bij dit bedrijf uitstekend. 
10. JA Solar: Dit is een vrij jong Chinees bedrijf, maar produceert kwalitatief goede zonnepanelen en biedt deze wereldwijd aan! 


 

Zonnepanelen kopen? Let dan hier op!

Welke soort zonnepanelen moet u kopen? En is uw dak geschikt voor zonnepanelen? Dat - en meer - leggen wij u uit! 

Is uw dak geschikt voor zonnepanelen?

Niet op ieder dak kunnen zonnepanelen geplaatst worden. Er zijn enkele voorwaarden waar u rekening mee moet houden, zoals:

  • De richting: zonnepanelen brengen het meeste op wanneer de panelen naar het zuiden gericht staan. Zuidoost en zuidwest kan ook nog prima, maar uw zonnepanelen naar het noorden richten is niet rendabel. 
  • De hellingshoek: zonnepanelen presteren optimaal wanneer zij in een hellingshoek van 35 graden staan. De hellingshoek mag wel afwijken, zo is een hellingshoek van 60 of 20 graden ook nog goed te doen.
  • De ruimte op uw dak: het soort dak bepaalt hoeveel zonnepanelen erop passen. Een schuin dak betekent dat de panelen dicht op elkaar liggen. Bij een plat dak kunnen op zich ook veel zonnepanelen mits u voor een kleinere hellingshoek kiest. Het kan per dak verschillen welke afmetingen de zonnepanelen nodig hebben.  
  • De hoeveelheid schaduw: het is vanzelfsprekend dat zonnepanelen veel zon nodig hebben om voldoende energie op te wekken. Ligt uw dak (gedeeltelijk) in de schaduw? Dan is het een goed idee om eens naar micro-omvormers of power optimizers te kijken. Hierdoor heeft een zonnepaneel dat in de schaduw ligt niet direct effect op de totale opbrengst van alle zonnepanelen

Soorten zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen. De meest gebruikte soorten zijn monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen. Wij lichten deze twee aan u toe:

Monokristallijn zonnepanelen zijn zwart van kleur, wat er vaak een stuk mooier uitziet. Bij monokristallijn zonnepanelen wordt silicium gesmolten en door het koelingsproces behouden de kristallen netjes dezelfde richting. 

Heeft u weinig plek op uw dak? Dan kiest u het beste voor monokristallijn zonnepanelen. Deze zonnepanelen leveren namelijk het meeste op per vierkante meter. Door het hoge rendement zijn monokristallijn zonnepanelen in de meeste situaties de beste zonnepanelen.

zwarte

Polykristallijne zonnepanelen zijn blauw van kleur en hebben vaak een witte rand. Ook bij polykristallijne zonnepanelen wordt er tijdens de productie silicium gesmolten, maar bij het koelingsproces gaan de kristallen door elkaar liggen. 

Tegenwoordig hebben ook polykristallijn zonnepanelen een goed rendement. De keuze van zonnepanelen is daarom vaak gebaseerd op de kleur en prijs.

Blauwe

Overige zaken waar u rekening mee moet houden

Wanneer u zonnepanelen wilt kopen, is het een goed idee om op de volgende zaken te letten:

  • Hoe het zit met de terugverdientijd van de zonnepanelen.
  • Of de zonnepanelen zelfreinigend zijn - vaak is dit namelijk niet zo.
  • Of de prijs van de zonnepanelen inclusief installatie, omvormer, btw en onderhoud is.
  • Hoeveel kWh de zonnepanelen op moeten wekken om u te voorzien van voldoende energie.
  • De beste leverancier van zonnepanelen is een financieel gezond bedrijf dat al even op de markt is.
  • Of de klantbeoordelingen goed zijn. De mening van anderen is altijd fijn - zeker bij grote investeringen!

Ook interessant voor u
 

energie vergelijken zonnepanelen

Energie vergelijken met zonnepanelen: kan dat voordelig?

> Lees meer

 

Hoeveel zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen moet ik kopen?

> Lees meer

 

Groen gas

Terugverdientijd zonnepanelen: wanneer loont het?

> Lees meer

 

Zonnepanelen homepage