Contact
Mijn UnitedConsumers

Bandenspanning auto

De juiste bandenspanning is cruciaal voor goede rijprestaties en voldoende grip op de weg. Maar, hoe kunt u de bandenspanning controleren, waar kunt u de juiste bandenspanning vinden en hoe kunt u de bandenspanning berekenen? Wij vertellen het u.

Bandenspanning

 

Bandenspanning

Het is belangrijk dat u de bandenspanning regelmatig controleert. Een te lage of te hoge bandenspanning heeft namelijk invloed op de verkeersveiligheid.

Wanneer de bandenspanning in orde is, rijdt u zuiniger en gaan uw banden langer mee. Kortom: uw bandenspanning controleren heeft alleen maar voordelen! Wij zetten de voordelen op een rijtje:

  • Minder kosten: een te lage bandenspanning zorgt voor een hogere rolweerstand, waardoor de auto meer brandstof verbruikt. 
  • Minder slijtage: door een te lage bandenspanning slijten de banden sneller. Met de juiste bandenspanning bespaart u een extra bandenwissel. 
  • Veiligheid voorop: de juiste bandenspanning zorgt ervoor dat uw auto beter stuurt en remt. U voorkomt dat u een langere remweg heeft of dat u plots een klapband krijgt. 
  • Beter voor het milieu: met de juiste bandenspanning bereikt u optimale prestaties met uw banden en het zorgt voor een lagere CO2 uitstoot. De bandenspanning op peil houden is daarom dus goed voor uw portemonnee en voor het milieu! 
 

Bandenspanning

Bandenspanning symbool

Brandt dit symbool in uw dashboard? Dan is uw bandenspanning te laag of zit er mogelijk een lek. Dit symbool verschijnt voornamelijk bij auto's die na 2008 zijn gebouwd.

Vanaf 2014 is het een verplicht symbool geworden voor alle nieuwe auto's in Nederland. 


 

Bandenspanning auto controleren

Het beste is om de bandenspanning van uw auto minstens één keer per maand te controleren. In de meeste gevallen is het niet duidelijk zichtbaar dat de bandenspanning te laag is. Wanneer het zichtbaar is, dan is de bandenspanning eigenlijk al veel te laag. Het is daarom belangrijk dat u de bandenspanning regelmatig controleert. 

Fanatiekelingen controleren de bandenspanning waarschijnlijk wekelijks. Zij doen dat omdat ze graag optimale prestaties uit de banden willen halen. Wekelijks is goed, maar wellicht ook overdreven. Wij adviseren u de bandenspanning iedere maand te controleren.

Bandenspanning controleren in 6 stappen 

De bandenspanning controleert u met een bandenspanningsmeter. De bandenspanningsmeter geeft aan op hoeveel bar de bandenspanning momenteel staat. Is het aantal bar te laag? Dan pompt u de banden op tot de juiste bandenspanning.

Een bandenspanningsmeter en bandenpomp vindt u vaak bij tankstations. Soms moet u er een paar cent voor betalen, maar soms kunt u er ook gratis gebruik van maken.

Stap 1. Zorg voor koude autobanden. Dit betekent dat u van tevoren niet verder dan 5 kilometer heeft gereden.
Stap 2. Heeft u toch al meer kilometers gereden? Tel er dan minimaal 0.3 bar bij op.
Stap 3. Kies de juiste bandenspanning voor de autoband en toets deze op het apparaat in.
Stap 4. Haal het dopje van het ventiel van de autoband en plaats de slang van de bandenpomp op het ventiel.
Stap 5. Tijdens het vullen kunt u de druk van de autoband op de bandenpomp aflezen.
Stap 6. Zodra u een pieptoon hoort, verwijdert u de slang van het ventiel. De autoband is nu weer op de juiste bandenspanning!

Tip: Heeft u een reserveband in uw auto liggen? Check deze dan tegelijk met uw normale banden. Zo kunt u ook met een lekke band weer veilig de weg op! 


 

Wat is de juiste bandenspanning?

De juiste bandenspanning voor een auto, verschilt per voertuig. Over het algemeen is de minimale bandenspanning 2.0 bar en de maximale bandenspanning 3.0 bar. Vaak zit er een klein verschil in de bandenspanning van de voor- en de achterbanden. De meeste auto's zijn achter namelijk zwaarder. Wilt u weten wat de juiste bandenspanning is voor uw auto? Bekijk dan het instructieboekje van uw auto, of kijk op de bandenspanningstabel bij het pompstation! 

Bandenspanning zwaarbepakte auto

Soms wijkt de vereiste bandenspanning af. Gaat u zwaarbepakt de weg op of zitten er meer personen in uw auto dan normaal? Raadpleeg dan het instructieboekje van uw auto voor de correcte bandenspanning. Grote kans dat uw banden in dat geval harder opgepompt moeten worden.

Bandenspanning winterbanden

De bandenspanning van winterbanden is in principe hetzelfde als de bandenspanning van zomerbanden of all season banden. Wel raden wij u aan om de spanning van winterbanden met 0.2 bar te verhogen als het buiten boven de 7 graden is. Dit komt doordat de bandenspanning van winterbanden lager is dan die van zomerbanden.


 

Bandenspanning berekenen

U hoeft de bandenspanning niet te berekenen, want u kunt de benodigde bandenspanning gemakkelijk opzoeken. Bent u het instructieboekje kwijt? Geen probleem! Er zijn andere mogelijkheden om de juiste bandenspanning terug te vinden, bijvoorbeeld op:

  • De binnenkant van de tankdop. 
  • De achterkant van de zonneklep.
  • De binnenkant van het dashboardkastje.
  • Een bandenspanningstabel bij een tankstation.
  • Op een sticker aan de binnenzijde van de deur aan de bestuurderskant.

 

Bandenspanning te hoog? Wat nu?

Het is belangrijk dat u de maximale bandenspanning niet overschrijdt. Wanneer de bandenspanning te hoog is, komt de band namelijk bol te staan. Zo slijt enkel het middelste gedeelte van de band en is het risico op een klapband groot.

Doordat de band bol staat, kunnen de buitenste nerven van het profiel er niet voor zorgen dat water onder de band wordt afgevoerd. Zo heeft u meer kans om te slippen. Een ander nadeel van een te hoge bandenspanning is dat u minder comfortabel rijdt omdat de banden te hard zijn om demping te bieden.  

Te hoge bandenspanning: wat kunt u doen?

Is uw bandenspanning te hoog? Dan kunt u bij het dichtstbijzijnde pompstation de bandenspanning bijstellen. U stelt de bar van de bandenspanning pomp dan minder hoog in. De bandenspanning pomp zorgt er vervolgens voor dat de juiste hoeveelheid lucht uit uw banden gehaald wordt tot de juiste bandenspanning bereikt is. 


Ook interessant voor u
 

All season banden

Koelvloeistof bijvullen van uw auto

> Lees meer

 

Winterbanden

Auto polijsten en koplampen polijsten

> Lees meer

 

Zomerbanden

Lekke band: repareer of vervang uw lekke autoband

> Lees meer

Onderhoud homepage